Kyproksen ongelma ja piirteitä rauhanturvajoukkojen toiminnasta saarella

Kirjoittajat

  • A. E. Martola

Avainsanat:

Rauhaturvatoiminta, Kypros

Abstrakti

Artikkeli on Kyproksen joukkojen komentajan, kenraaliluutnantti A.E. Martolan pitämä esitelmä Suomen Sotatieteellisen Seuran kuukausikokouksessa marraskuussa 1966. Esitelmän alussa luodaan lyhyt katsaus Kyproksen saareen ja historiaan sekä sen kehitysvaiheisiin itsenäiseksi tasavallaksi vuonna 1960. Sovintoa ei kuitenkaan kestänyt kauaa ja turkkilaiset ja kreikkalaisten kesken syntyi ristiriitoja, jotka johtivat heidät "ase kädessä tosiaan vastaan." Seuraavaksi kuvataan molempien osapuolien joukkojen kokonaisvahvuutta ja aseistusta sekä YK-joukkojen kokonpanoa ja välineistöä.
Tämän jälkeen tarkasteluun otetaan toimintaperiaatteet eri tahoilla ja niiden aiheuttamia kitkatekijöitä. Lisäksi tarkastellaan YK:n joukkojen toimintatapoja ja niiden rauhaturvaamistoimintaa. Esimerkkeinä tapahtumista ja toiminnoista tarkastellaan muun muassa Kokkina selkkausta elokuussa 1964, Famagustan yhteenottoja syksyllä 1965, Tripmenin selkkausta sekä Mora Melhousa kylien dramaattisia tapahtumia. Lopuksi tuodaan esille poliittisia toimenpiteitä Kyproksen ongelman ratkaisemiseksi.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1967-01-01

Viittaaminen

Martola, A. E. (1967). Kyproksen ongelma ja piirteitä rauhanturvajoukkojen toiminnasta saarella. Tiede ja ase, 25(25), 39–59. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47466

Numero

Osasto

Artikkelit