Ajatuksia sodankuvasta

Kirjoittajat

  • Arvo Lauri Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Sodankuva

Abstrakti

Artikkelin johdannossa kuvataan niitä vaikeuksia, joita kohdataan yritettäessä ennusta sodankuvaa. Yhtenä keskeisenä haasteena on nopea tekninen kehitys. Niinpä kirjoittaja toteaa johdannon lopussa, "...ettei tämän työn tarkoituksena voi olla vastauksen etsiminen siihen, mikä on tulevan sodan kuva. Päämääränä on lähinnä inventoida sodankuvaan vaikuttavia tekijöitä ja tutkia sodankuvan todennäköisempiä mahdollisuuksia keskustelun tai mahdollisen laajalla sektorilla tapahtuvan tutkimuksen pohjaksi." Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan sodankuvaan vaikuttavia tekijöitä, joita ovat poliittinen asetelma ja voimasuhteet, aseteknillinen kehitys ja ydinaseiden leviämiskysymys. Käsittelyyn tuodaan muun muassa nykyiset USA:n ja Neuvostoliiton asejärjestelmät ml. ydinaseet ja kemialliset taisteluaineet. Lisäksi käsitellään tulevaisuuden kehitystä ja ydinaseiden leviämistä. Luvun lopussa tarkastellaan USA:n ja Neuvostoliiton strategisia doktriineja.
Toisessa luvussa käsitellään sodan lajeja ensin yleisellä tasolla ja sitten lyhyesti rajoittamatonta ydinsotaa. Lisäksi rajoitetun sodan yhteydessä käsitellään muun muassa rajoitettua ydinasesotaa ja ko. aseen kontrolloitua käyttöä, tavanomaisin asein käytävää suursotaa sekä kumouksellisia sotia tai sissisotia. Kolmas luku käsittelee ydinsotaa, sen puhkeamismahdollisuuksia, ydinsodan kohteita, vahingon rajoittamista, sodan kestoa sekä sotilaallisia operaatioita rajoittamattomassa ydinasesodassa. Viimeisessä luvussa tarkastellaan sodankuvaa pienen puolueettoman maan kannalta.
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1967-01-01

Viittaaminen

Lauri, A. (1967). Ajatuksia sodankuvasta. Tiede ja ase, 25(25), 60–108. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47467

Numero

Osasto

Artikkelit