Tekniikan kokonaiskehityksen ajankohtaista tarkastelua. (Nykyinen elämänmuoto ja tekniikka)

Kirjoittajat

  • Niilo A. A. Simojoki Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Uusi kulutturi, teollinen vallankumous, tekniikan aikakausi

Abstrakti

Johdannossa todetaan muun muassa perusteiksi, että " Tässä tarkastelussa sekä sen analyysissä että sitä välttämättä seuraavassa tai sen kanssa rinnan käyvässä synteesissä olisi erityisesti päästävä oivaltamaan, mitkä kysymykset ajassa ovat todella ensiarvoiset." Kirjoittajan mukaan ajassa on piileviä ja selvästi havaittavia virikkeitä, jotka analyysin olisi löydettävä. Seuraavassa luvussa tarkastellaan uuden kulttuurin syntymisedellytyksiä. "Johdannollisessa tarkastelussa on päädytty tulokseen, että tekniikan kokonaiskehitys on johtanut maailmankulttuurin syntymiseen - ensi kertaa ihmiskunnan historiassa. Tämä tosiasia ilmaistaan vastedes lyhemmin puhumalla uudesta kulttuurista." Luvussa käsitellään muun muassa tarkemmin uuden kulttuurin sisältöä.
Kolmannessa luvussa, "Katsaus fysiikan osuuteen", luodaan ensin yleiskatsaus fysiikan tutkimuksen tuloksiin aikajanataulukon avustuksella, jonka jälkeen käsittelyssä ovat muun muassa tutkimuksen uusi henki, valmistavia saavutuksia ja osatuloksia ilman matemattista analyysiä, tilannekuvaa täydentäviä tosiasioita, Ars Physica sekä fysiikan osuutta koskeva arviointi. Kirjoittaja täydentää artikkelin sisältöä toteamalla, että matematiikan ja kemian osuuksien "esittämisestä tässä yhteydessä luovutaan". Viimeisessä luvussa tuodaan erittäin lyhyesti esille eräitä ajankohtaisia arviointeja, kuten raaka-ainetuotannon, energia tuotannon sekä liikenteen ja kuljetusten mahdollisuudet sekä tarkastellaan tuotantokoneistoa ja tiedotustoimintaa. Lisäksi käsitellään tiedon uutta maailmaa ja "maailmankulttuurin aikakaudessa jo elämisen selkeää tiedostamista". Loppusanoissa todetaan: "Kansa, jossa on sivistystahtoa ja oikeata tiedon nälkää sekä kasvavaa taloudellista tajua, pysyy kyllä nykyisessäkin elämänmenossa pinnalla."
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1968-01-01

Viittaaminen

Simojoki, N. A. A. (1968). Tekniikan kokonaiskehityksen ajankohtaista tarkastelua. (Nykyinen elämänmuoto ja tekniikka). Tiede ja ase, 26(26), 5–30. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47475

Numero

Osasto

Artikkelit