Katsaus polttotaisteluaineisiin ja -välineisiin sekä polttosuojeluun

Authors

  • K. Tarvainen Pääesikunta

Keywords:

Polttotaisteliaineet, polttotaisteluvälineet, polttosuojelu

Abstract

Artikkelin alussa luodaan historiallinen katsaus tulen käyttöön taistelussa, mutta artikkelin tarkoituksena on esittää "koottuna niitä tietoja polttotaisteluaineista, polttotaisteluvälineistä ja polttosuojelusta, mitä tuoreimmista kirjallisista lähteistä on löytynyt". Ensimmäisessä luvussa esitellään polttotaisteluaineet, käsitellen ensin napalm, sen kehitys, käytössä olevat napalmit, napalmin ominaisuudet sekä napalmhyytelön valmistaminen kenttäoloissa. Muista polttotaisteluaineista esitellään ominaisuudet ja käyttötarkoituksia. Esittelyssä ovat valkoinen fosfori, magnesium ja termiitti sekä eräitä muita apuaineita.
Toisessa luvussa, "Polttotaisteluvälineet", esitellään napalmpommin kehitysvaiheita, pommin rakennetta ja sen vaikutuksia. Lisäksi esitellään magnesiumpommin rakenne ja toimintaperiaate esimerkkinä muiden polttotaisteluaineiden käyttövälineenä. Luvun lopussa esitellään erilaisia kevyitä ja ajoneuvoasenteisia liekinheittimiä ominaisuuksineen sekä taistelukentällä rakennettavia polttotaisteluvälineitä. Kolmas luku käsittelee polttosuojelua. Siinä käsitellään ensin joukkokohtaisen polttosuojelun eri tekijöitä, kuten koulutusta, suojautumista ja sammutustoimintaa. Luvun lopussa tarkastellaan omakohtaista polttosuojelua; suojautumista ja ensiapua. Yhdistelmässä muun muassa todetaan, että kynnys polttotaisteluvälineiden käyttöön on matalammalla, kuin ydinaseen ja taistelukaasujen käyttö, joten niiden käyttöön on syytä varautua.
There is summary in English at the end of the article.

Downloads

Published

1969-01-01

How to Cite

Tarvainen, K. (1969). Katsaus polttotaisteluaineisiin ja -välineisiin sekä polttosuojeluun. Science and Weapon, 27(27), 328–364. Retrieved from https://journal.fi/ta/article/view/47491

Issue

Section

Articles