Kenttätykistömme kehityksen nykyvaihe

Kirjoittajat

  • M. Koskimaa Pääesikunta

Avainsanat:

Kenttätykistö, kehitys, 1970-luku

Abstrakti

Johdannon mukaan esitys on nyt ajankohtainen, koska kenttätykistön vuosia jatkunut kehittämistyö on saavuttamassa päämääränsä. "Kenttätykistön organisaatio, taistelujaotus ja komentosuhteet, tulenkäytön periaatteet sekä ampumamenetelmät ovat kokeneet syvälle käyviä muutoksia." Lähivuosina tullaan kirjoittajan mukaan keskittymään kehitettyjen taktillisten ja tulenkäytön periaatteiden sekä ampumamenetelmien omaksumiseen kentällä. Ensimmäinen luku käsittelee seikkaperäisesti taistelun luonnetta ja kenttätykistölle asetettavia vaatimuksia.
Kenttätykistön tehtäviä käsittelevässä luvussa tarkastellaan erikseen prikaatin ja armeijakunnan kenttätykistöä, käsitellen niiden tehtäviä puolustuksessa ja hyökkäyksessä. Kolmannessa, organisaation kehitystä käsittelevässä, luvussa muun muassa todetaan, että organisaatiouudistus aloitettiin 1967 ja luetellaan tärkeimmät uudistuksen päämäärät. Johtamista ja taistelujaotusta tarkastelevassa luvussa todetaan taistelujaotuksen osalta, että "uudistamisella on pyritty luomaan selvä perusta mm. komentosuhteille, yhteistoiminnalle jalkaväen kanssa ja viestiyhteysjärjestelyille ...." Seuraavassa luvussa tarkastellaan tulisuunnitelmia ja tulenkäyttöä. "Kaikessa epäsuoran tulen käytössä on päämääränä päästä nopeasti yksinkertaisin menetelmin keskitettyyn ja tehokkaaseen vaikutusammuntaan." Viimeisissä luvuissa käsitellään ampumamenetelmiä, ohjesääntöjä ja koulutusta sekä kaluston kehitystä. "Tällä hetkellä voidaan sanoa, että yksi kolmannes tykkikalustosta on uutta, korkeimmat vaatimukset täyttävää, toinen kolmannes vielä kohtuulliset vaatimukset täyttävää sekä viimeinen kolmannes vanhaa ja nykyaikaiselle taistelukentälle vähemmän sopivaa kalustoa."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1971-01-01

Viittaaminen

Koskimaa, M. (1971). Kenttätykistömme kehityksen nykyvaihe. Tiede ja ase, 29(29), 190–227. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47513

Numero

Osasto

Artikkelit