Eräs teoria Hitlerin Neuvostoliittoon suorittaman hyökkäyksen syistä

Kirjoittajat

  • Sampo Ahto Taistelukoulu

Avainsanat:

Hitler, hyökkäys Neuvostoliittoon

Abstrakti

Artikkelin johdannossa todetaan, että toisen maailmansodan tapahtumista ja Hitlerin toimista on kirjoitettu erittäin runsaasti. Koska Neuvostoliiton arkistot pysyvät edelleen suljettuna, eivät tehdyt tutkimukset ole kirjoittajan mukaan yksiselitteisiä. "Tässä kirjoituksessa on tarkoitus esitellä eräs teoria päävaikuttimista, jotka saivat Hitlerin aloittamaan sodan Neuvostoliittoa vastaan, vaikkei rauhantilaa Länsi-Euroopassa vielä oltu saavutettukaan. ... Oliko Hitlerin hyökkäyspäätökseen vaikuttamassa muitakin tekijöitä kuin hänen yleinen näkemyksensä elintilan valtaamisesta ja kommunismin tuhoamisen välttämättömyydestä?"
Aluksi tarkastelussa ovat Hitlerin päämäärät Neuvostoliiton suhteen. Luvussa korostetaan muutamia tunnettuja piirteitä Hitlerin ajattelussa, kuten juutalaisvihaa ja kommunismin tuhoamista. Lisäksi artikkelissa yhtenä perusteena todetaan, että "Kukaan ei voi kiistää Hitlerin halukkuutta vallata Saksalle 'elintilaa' Itä-Euroopasta." Seuraavana käsitellään monipuolisiin lähteisiin perustuen, yksityiskohtaisesti hyökkäyspäätöstä heinäkuussa 1940 ja siihen vaikuttaneita tekijöitä. Lisäksi omina lukuinaan tarkastellaan niitä vaihtoehtoja, joita Hitler joutui pohtimaan syksyllä 1940 sekä lopullista kallistumista hyökkäysvaihdon kannalle. "Hitlerin oli jälleen ryhdyttävä aktiiviseen toimintaan, tuntui riski miten pelottavalta tahansa." Päätännässä muun muassa todetaan, että "Runsaan lähdeaineiston perustelle tuntuu siksi lähes varmalta, että pääsyy Hitlerin suorittamaan hyökkäykseen Neuvostoliittoon oli hänen uskonsa Saksan joutumisesta umpikujaan, josta voitiin päästä ulos vain lyömällä Neuvostoliitto."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1973-01-01

Viittaaminen

Ahto, S. (1973). Eräs teoria Hitlerin Neuvostoliittoon suorittaman hyökkäyksen syistä. Tiede ja ase, 31(31), 253–290. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47533

Numero

Osasto

Artikkelit