Talvisodan sotatoimet Pohjois-Suomessa, operaatioalue ja taistelusuunnitelmat

Kirjoittajat

  • J. K. Usva Pääesikunta

Avainsanat:

Talvisota, Pohjois-Suomi, taistelusuunnitelmat

Abstrakti

Alkusanoissa todetaan, että "Pohjois-Suomessa käydyistä talvisodan sotatoimista on puuttunut yhtenäinen, objektiivinen tutkimus, joka olisi seikkaperäisesti selvittänyt näiden viime vaiheessa menestyksellisesti päättyneiden taistelujen monitahoiset syy-yhteydet, yksityiskohtaisen kulun, epäonnistumisten mahdolliset sotilaalliset seuraukset sekä sallinut operaatiotaitoa ja taktiikkaa palvelevien johtopäätösten tekemisen." Tutkimus perustuu kirjoittajan mukaan ensisijassa yhtymien, joukko-osastojen ja perusyksiköiden arkistoimiin asiakirjoihin, sotapäiväkirjoihin sekä taistelukertomuksiin ja niitä on tarkennettu haastattelemalla mukana olleita komentajia ja päälliköitä. Artikkeli on kaksiosaisen kirjoitussarjan ensimmäinen osa.
Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan Pohjois-Suomea operaatioalueena, käsitellen sen sotilaspoliittista merkitystä, sotilasmaantieteellisiä tekijöitä ja sääoloja. Toinen luku käsittelee suomalaisten operatiivista puolustussuunnitelmaa sekä puolustusvalmisteluja, alkuryhmitystä sekä tehtäviä. Kolmannessa luvussa tarkastellaan neuvostoliittolaisten hyökkäyssuunnitelmia toiminta suunnittain. Käsittelyssä ovat Kuolan suunta ja Vienan suunta. Artikkelin yhteenvedossa todetaan muun muassa, että "Operaatiosuunnitelma Pohjois-Suomen osalta olisi ollut tarkoituksenmukainen, jos sen perusteena ollut arvio neuvostojoukoista olisi ollut todellisuuteen perustuva."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1975-01-01

Viittaaminen

Usva, J. K. (1975). Talvisodan sotatoimet Pohjois-Suomessa, operaatioalue ja taistelusuunnitelmat. Tiede ja ase, 33(33), 165–198. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47554

Numero

Osasto

Artikkelit