Eräitä ilmavoimien toimintaa kuvaavia simulointimalleja

Kirjoittajat

  • Heikki Nikunen Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Ilmavoimat, simulaatiomallit

Abstrakti

Kirjoittaja toteaa artikkelinsa johdannossa, että "Päätöstilanteiden monimutkaistuminen sekä tekniikan kehityksen että organisaatioiden kasvun myötä sekä toisaalta systemaattisten menetelmien kehittyminen ja tietokoneiden hyväksikäyttö ovat johtaneet kasvaviin pyrkimyksiin käyttää kvantitatiivisia menetelmiä intuition tukena erilaisia ongelmia ratkottaessa. Keinona on subjektiivisen päättelyn korvaaminen systemaattisella mallilla ja edelleen toimintavaihtoehtojen seurannaisvaikutusten ennustaminen mallia hyväksikäyttäen."
Artikkelissa selvitetään eräiden ilmavoimien toimintaa kuvaavien simulointimallien keskeisiä piirteitä. "Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan matalalla lentävän koneen tai lento-osaston selviytymistodennäköisyyksiä ilmatorjunnan vaikutusalueella. Seuraava simulointimalli on nimeltään ilmavoimien huoltopeli ja nimensä mukaisesti se sisältää ilmavoimien erikoishuollon luonteenomaisimmat piirteet muodossa, joka mahdollistaa sen käytön esimerkiksi erilaisten kurssien opetusvälineenä. Viimeisenä esitellään simulaattori, joka on kehitetty avustamaan sotapelien ja karttaharjoitusten ilmatoiminnasta vastaavia kouluttajia ja erotuomareita." Loppusanoissaan kirjoittaja muun muassa varottaa simulaatiomallien hyväksikäytössä "käytä ja heitä-ideologian" periaatteesta.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1978-01-01

Viittaaminen

Nikunen, H. (1978). Eräitä ilmavoimien toimintaa kuvaavia simulointimalleja. Tiede ja ase, 36(36), 103–122. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47584

Numero

Osasto

Artikkelit