Uuden aseteknologian vaikutus sodan kuvaan

Kirjoittajat

  • Jorma K. Miettinen

Avainsanat:

Sodan kuva, aseteknologia

Abstrakti

Artikkeli on professori Jorma K. Miettisen esitelmä Suomen Sotatieteellisen Seuran vuosikokouksessa huhtikuussa 1982. Artikkelin alussa todetaan ennustamisen vaikeus käytyjen sotien valossa. Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan strategisen ydinasesodan kuvaa todetaan muun muassa, että "Kauhun tasapaino tulee siis luultavasti jatkumaan ainakin 1980-luvun loppuun asti ja estämään strategisen ydinsodan syttymisen. Kumpikaan supervalta ei näet tulle sitä aloittamaan niin kauan kuin se tietää itse joutuvansa sen seurauksena varman tuhon kohteeksi."
Toisessa luvussa, " Rajoitettu ydinasesota Euroopassa", tarkastellaan ydinaseiden määrää ja laatua sekä kuvataan erilaisia skenaarioita sodan luonteesta. Viimeisessä luvussa käsitellään tavanmukaista sotaa ja siihen liittyviä uusia välineitä tai menettelytapoja. Artikkelin yhteenvedossa muun muassa todetaan, että ""On ilmeistä, että suuresti kasvanut tulen tarkkuus, kantama ja teho tekevät tulevaisuuden taistelukentän entistä vaarallisemmaksi ja yhdessä nopeutuneen ja tehostuneen tiedustelun ja johtamisen kautta nopeuttavat taistelun tempoa."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1982-01-01

Viittaaminen

Miettinen, J. K. (1982). Uuden aseteknologian vaikutus sodan kuvaan. Tiede ja ase, 40(40), 9–18. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47624

Numero

Osasto

Artikkelit