Lentotiedustelun ja ilmavoimien tulivaikutuksen viimeaikainen kehitys

Kirjoittajat

  • Matti Kausto Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Lentotiedustelu, tulivaikutus, kehittyminen

Abstrakti

Johdannon mukaan artikkelissa käsitellään yksinomaan taktillista lentotiedustelua (pl. elektroninen tiedustelu) sekä siihen liittyvää ilmavoimien asejärjestelmän käyttöä ja asevaikutusta. Siinä todetaan kuitenkin, että rajaaminen taktillisesta strategiseen yhä vaikeampaa. "Tutkimuksessa tarkastellaan lentotiedustelua perinteisen jaon: lentotähystyksen, ilmakuvauksen, infrapunakuvauksen ja lentotutkauksen pohjalta. Tulivaikutuksen osalta tarkastellaan kehitystä tykkien, rakettien, pommien ja ohjusten sekä asejärjestelmien käyttöön liittyvän, teknillisen ja taktillisen kehityksen perusteella." Kirjoittajan mukaan artikkelissa esitetyt arviot perustuvat yksinomaan länsimaisiin kirjallisuuslähteisiin.
Ensimmäisessä luvussa lentotiedustelua tarkasteltaessa. käsitellään yksityiskohtaisemmin lentotähystystä, ilmakuvausta, infrapunakeilausta ja tutkan käyttöä. Ilmavoimien tulivaikutusta käsiteltäessä, tuodaan esille välineistön käyttötapoja ja ominaisuuksia sekä niiden vaikutusta kohteessa. Käsittelyssä ovat maalinetsintä- ja paikannusjärjestelmiä, lentokonetykit ja raketit, erilaiset pommityypit sekä rynnäkköohjukset. Päätännässä muun muassa todetaan, että "Edellä esitettyjen asejärjestelmien hankkimiseen, saati sitten kehittämiseen meillä on vain hyvin rajoitetut mahdollisuudet. Tämän vuoksi meidän tulisikin keskittyä hankkimaan riittävästi tietoutta em. tiedustelu- ja asejärjestelmistä sekä kehittämään omia vastatoimenpiteitä, kuten valelaitteita ja naamiointia."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1982-01-01

Viittaaminen

Kausto, M. (1982). Lentotiedustelun ja ilmavoimien tulivaikutuksen viimeaikainen kehitys. Tiede ja ase, 40(40), 19–53. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47625

Numero

Osasto

Artikkelit