Ilmatorjunta tykeillä vai ohjuksilla

Kirjoittajat

  • Pauli Thomenius Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Ilmatorjunta, kalustovertailua

Abstrakti

Johdannossa todetaan, että "Ohjukset luetaan täsmäaseisiin, mutta tykkejä yleensä ei." Kirjoittajan mukaan suuresta tuhoamisvarmuudesta johtuen, on ilmatorjunta-aseistuksen kehittämisessä viime vuosina pantu paljon painoa ohjuksille. Ohjusten käytössä ilmenneistä rajoitteista johtuen ei kukaan väitä ohjusten korvaavan tykkejä kokonaan.
Kirjoittajan mukaan "Tämän teknillisvoittoisen tarkastelun lähtökohtana ovat nykyiset ja lähivuosien ilmatorjuntakalustot. Esitys on yleisluontoinen, mutta muutamissa erityistarkasteluissa käsitellään Suomen olosuhteita. Meillä täytetään lähitulevaisuudessa kohdetorjuntaluokan ohjusten kohdalla oleva puute. Tämän kirjoituksen perusteella voitaneen osaltaan arvioida erilaisten asejärjestelmien käyttömahdollisuuksia ja saada perusteita käyttöperiaatteiden luomiselle."
Ensimmäisessä luvussa tarkastelussa ovat tykkien ja ohjusten edut sekä haitat ja toisessa luvussa tehdään tehokkuuden vertailuja. Käytettävyystarkastelussa vertaillaan tykki- ja ohjusjärjestelmien tehoa asejärjestelminä. Seuraavassa luvussa suoritetaan asejärjestelmien kustannusvertailuja ja tarkkojen lukujen sijasta päädytään karkeisiin suuruusluokka-arvioihin.
Viidennessä luvussa käsitellään eri tehtäviin soveltuvaa ilmatorjunta-aseistusta muun muassa maalityypeittäin ja tehdään esitys käyttöaluejaoksi. Viimeisessä luvussa tarkastellaan laitetekniikan erityispiirteitä. Loppusanoissa todetaan muun muassa, että " Molempien asetyyppien tarve on selvä, eikä ole käymässä niin, että ohjukset tekisivät tykeistä tarpeettomia. On käynyt pikemminkin niin, että ohjusilmatorjunta korostaa ammuntatorjunnan merkitystä."

ISBN: 951-99975-1-2

Tiedostolataukset

Julkaistu

1988-01-01

Viittaaminen

Thomenius, P. (1988). Ilmatorjunta tykeillä vai ohjuksilla. Tiede ja ase, 46(46), 103–129. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47701

Numero

Osasto

Artikkelit