Miinat ennen, nyt ja tulevaisuudessa; tekninen tarkastelu

Kirjoittajat

  • Jussi Lukkari Puolustusvoimat
  • Alpo Julkunen Puolustusvoimat

Avainsanat:

Pioneeritoiminta, miinat, tekniikka, kehittäminen

Abstrakti

Artikkelin alussa tarkastellaan miinan historiaa sekä miinojen luokitusta. Luokituksesta todetaan, että "Yleisimmin miinat luokitellaan käyttötarkoituksen mukaan jalkaväki- ja panssarimiinoihin." Samalla kuitenkin todetaan, että jaotteluperusteita on muitakin. Toisessa luvussa käsitellään miinojen vaikutustekniikkaa. Painevaikutusta ja sirpalevaikutusta tarkastellaan synty- ja vaikutusmekanismien osalta. Suunnattua räjähdysvaikutusta käsiteltäessä, tarkastellaan ensin ilmiötä teoreettisesti ja sen jälkeen esitellään iskumassapanoksen ominaisuuksia ja vaikutusta.
Kolmannessa luvussa, "Miinoista ja niiden suunnittelusta", esitellään ensin yleisellä tasolla miina pääosat materiaalivaihtoehtoineen. Tämän jälkeen tarkastellaan miinalle asetettavia vaatimuksia, kuten muun muassa tehoa, laukaisukuormitusta ja laukaisimen herkkyyttä, turvallisuutta, asennettavuutta, toimintavarmuutta, naamiointia, varastointia, hintaa, varmistus- ja toiminta-aikaa ja kaukokäyttöä. Seuraavaksi selvitetään erilaisten panssari -, jalkaväki- ja sirotemiinojen ominaisuuksia ja käyttökohteita. Lisäksi tuodaan esille toimenpiteet miinatuotannon vaatimista toimenpiteistä "tarpeesta tuotteeksi". Viimeisessä luvussa tarkastellaan miinan tulevaisuuden näkymiä, todeten muun muassa, että " Samoja miinoja ja komponentteja tullaan käyttämään useissa eri järjestelmissä ja samalla yritetään päästä monimutkaisista levitysjärjestelmistä."

ISBN: 952-90106-8-0

Tiedostolataukset

Julkaistu

1989-01-01

Viittaaminen

Lukkari, J., & Julkunen, A. (1989). Miinat ennen, nyt ja tulevaisuudessa; tekninen tarkastelu. Tiede ja ase, 47(47), 94–115. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47712

Numero

Osasto

Artikkelit