Naton kehityksestä ja sopeutumisesta Euroopan muutoksiin

Kirjoittajat

  • Pertti Salminen Maanpuolustuskorkeakoulu

Avainsanat:

Nato, kehittyminen, Euroopan muutokset

Abstrakti

Artikkelin johdannossa luodaan aluksi lyhyt katsaus NATO:n muodostamiseen ja sen perusteisiin sekä selvitetään artikkelin tavoitteet. "Tämän artikkelin keskeinen tavoite on luoda katsaus niihin muutoksiin, joita NATO:n puitteissa on toteutettu kansainvälisen tilanteen ja Euroopassa tapahtuneiden muutosten seurauksena 1990-1992 sekä niihin kehityslinjoihin, joita suunnitellaan pantavaksi toimeen kirjoittamisajankohdasta keväällä 1993 eteenpäin. Tarkastelun kohteeksi tulevat liittoutuman näkemykset kansainvälisessä tilanteessa tapahtuneista muutoksista, sen omat käsitykset roolistaan Euroopan turvallisuuden kokonaiskentässä ja liittoutuman sisäiset kehityskulut, jotka saavat osakseen yksityiskohtaisemman käsittelyn. Pohjaksi viimeisten neljän vuoden tapahtumille ja ratkaisuille tuodaan kuitenkin aluksi esille eräitä historiallisia näkökohtia siitä, mihin tilaan läntinen liittoutuma oli kehittynyt kuvatun alun jälkeisten neljän vuosikymmenen aikana. Samoin analysoidaan lyhyesti niitä Euroopan tapahtumia, jotka vuosien 1989-90 aikana käynnistivät muutokset NATO:n osalta.
Artikkeli on laadittu ensisijaisesti NATO:n omaan dokumenttiaineistoon ja läntisiin lehtiartikkeleihin tukeutuen. Liittoutuman julkinen poliittinen näkökulma tulee korostuneesti esille, mutta sen ohella on pyritty ottamaan huomioon valtioryhmän sisäisiä epävirallisia tavoitesuuntauksia. Virallisesti NATO luonnostaan propagoi Euroopan turvallisuuden kokonaiskehityksessä ensisijaisesti Yhdysvaltain ja Iso-Britannian johtaman atlanttisen suuntauksen puolesta, mutta liiton linjauksiin vaikuttaa vääjäämättä myöskin sen sotilaallisen toiminnan ulkopuolelle jättäytyneen Ranskan osittain Saksan tukemana ajama kontinentaalinen suuntaus. Kirjoitus ei pyri olemaan tyhjentävä analyysi perin mittavasta tapahtumavirrasta, jonka laajuutta ja syvyyttä ei Suomessa kovin yleisesti edes tunneta, vaan se on katsaus eräisiin merkittävimpiin linjauksiin niistä olevan varsin vajavaisen julkisen tiedon puitteissa."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1993-01-01

Viittaaminen

Salminen, P. (1993). Naton kehityksestä ja sopeutumisesta Euroopan muutoksiin. Tiede ja ase, 51(51), 62–88. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47753

Numero

Osasto

Artikkelit