Jääkäriprikaatin pioneeritoiminta

Kirjoittajat

  • Juha Kilpiä Puolustusvoimat
  • Tapani Hyötyläinen Puolustusvoimat

Avainsanat:

Jääkäriprikaati, pioneeritoiminta

Abstrakti

Johdannossa esitellään jääkäriprikaati ja sen kokoonpano sekä käyttöperiaatteet. Lisäksi määritellään pioneeritoiminta, korostaen, että jääkäriprikaatin pioneeritoiminta on kaikkien jääkäriprikaatin joukkojen pioneerivälinein toteuttamaa suluttamista, linnoittamista ja liikkeen edistämistä. "Tässä tutkimuksessa tarkastellaan jääkäriprikaatin sodan ajan organisaation, sotavarustuksen ja menettelytapojen tarkoituksenmukaisuutta yhtymän pioneeritoiminnan kannalta. Puolustusryhmityksen valitseminen linnoittamiskelvottomalta alueelta tai liikkeen suuntaaminen suojattomaan tai helposti vihollistulella suljettavaan maastoon ovat esimerkkejä virheellisistä toiminnoista, jotka osoittavat että pioneeritoiminnan asettamia vaatimuksia ei ole otettu huomioon operaatiota suunniteltaessa."
Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan taistelun asettamia pioneeritoiminnallisia vaatimuksia. Siinä tuodaan muun muassa esille, että pioneerijoukkojen vähäisestä määrästä johtuen kaikilta joukoilta edellytetään aikaisempaa enemmän valmiutta suluttamiseen. Seuraavassa luvussa, "Jääkäriprikaatin pioneerijoukot ja pioneeritoiminnan johtaminen", tarkastellaan pioneerijoukkojen organisaatioita ja niiden pelkistettyä suorituskykyä sekä käyttöperiaatteita. Pioneeritoiminnan johtamisen osalta todetaan muun muassa, että " Jokainen aluevastuussa oleva johtaja johtaa pioneeritoiminnan alueellaan tilanteen, tehtävän ja ylemmän johtoportaan käskyjen ja ohjeiden mukaisesti." Kolmas luku käsittelee suluttamista jääkäriprikaatin taistelussa. Siinä tarkastellaan suluttamisen menettelytapoja ja suluttamiskykyä. Suluttamiskyvyn kehittämistarpeita käsitellään seikkaperäisesti, tuoden esille monipuolisesti ongelmia ja niiden ratkaisumahdollisuuksia. Seuraavissa luvuissa käsitellään vastaavalla tarkkuudella ja jaottelulla linnoittamista sekä liikkeen edistämistä. Artikkelin yhdistelmässä todetaan muun muassa, että "Jääkäriprikaatin taktiikan edellyttämää pioneeritoiminnallista suorituskykyä ei saavuteta ainoastaan koneita ja kalustoja uudenaikaistamalla ja lisäämällä. Kaiken perustana on joka tapauksessa oltava hyvin koulutettu henkilöstö."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1993-01-01

Viittaaminen

Kilpiä, J., & Hyötyläinen, T. (1993). Jääkäriprikaatin pioneeritoiminta. Tiede ja ase, 51(51), 102–134. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47755

Numero

Osasto

Artikkelit