Upseerien jatkokoulutus ensi vuosituhannella

Kirjoittajat

  • Finn-Göran Wennström Puolustusvoimat
  • Mikko Viitasalo Puolustusvoimat

Avainsanat:

Upseeri, jatkokoulutus, 2000-luku

Abstrakti

Artikkelin johdannossa luodaan aluksi pelkistetty katsaus aikaisempien vuosikymmenien upseerikoulutuksen suunnittelun vaiheisiin ja niihin liittyneisiin osatekijöihin. Tämän jälkeen pohditaan tulevaisuutta. "Katseltaessa 5-10 vuotta eteenpäin joudutaan ensinnäkin pohtimaan, millainen on se turvallisuuspoliittinen miljöö, johon suomalaisia yleisesikuntaupseereita 2000-luvun alkaessa koulutetaan. Kirjoittajat tuovat esille toisen keskeisen kysymyksen; "Pitäisikö tulevaisuuden yleisesikuntaupseerin olla - hieman ja tietoisesti kärjistäen sanottuna - vain sotilasalan korkeatasoinen, mutta yksipuolinen ammattilainen vai pitäisikö yleisesikuntaupseerille korkean sotilaallisen ammattitaidon lisäksi antaa koulutusaikaa vieviä valmiuksia sotilaallista ammattitaitoa sivuavilla yleissivistävillä aloilla, lisensiaattitasoista tutkijakoulutusta sekä nykyistä merkittävästi parempaa ja laajempaa kielitaitoa kansainvälisiä esikuntatehtäviä ajatellen?"
Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan yleisesikuntaupseerin tutkintoa korkeakoulutukintojen järjestelmässä. Seuraavaksi tuodaan esille Suomen turvallisuuspoliittinen miljöö ja sen vaikutus yleisesikuntaupseerikoulutukseen. Lopuksi tarkastellaan 200-luvun yleisesikuntaupseerille ja tutkinnolle asetettavia vaatimuksia. Lopuksi todetaan, että "Koulutusjärjestelmän mukaisesti tullemme näkemään ensi vuosituhannen alkupuolella visioijien, tutkijoiden, kehittäjien ja päättäjien joukossa myös ensimmäiset naispuoliset yleisesikuntaupseerit."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1994-01-01

Viittaaminen

Wennström, F.-G., & Viitasalo, M. (1994). Upseerien jatkokoulutus ensi vuosituhannella. Tiede ja ase, 52(52), 8–16. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47760

Numero

Osasto

Artikkelit