Taistelukoneiden, niiden laitteiden ja aseistuksen tekninen kehitys

Kirjoittajat

  • Pekka Väänänen Maanpuolustuskorkeakoulu

Avainsanat:

Taistelukone, tekninen kehitys

Abstrakti

Artikkelin perusteissa todetaan, että "Nykyaikaiseen sodankäyntiin tarkoitetut aseet ja asejärjestelmät kehittyvät nopealla ja yhä kiihtyvällä vauhdilla. Rynnäkkökoneet kykenevät päätehtävänsä, lentotulituen lisäksi toimimaan myös ilmassa olevia kohteita vastaan. Lähes kaikissa taistelukoneissa on monipuolinen ja tehokas omasuojavarustus, useissa mahdollisuus myös ilmatankkauksiin. Artikkelin tavoitteena on selvittää "nykyisellä taistelukentällä käytettävien lentokoneiden teknisten järjestelmien rakenne ja suorituskyky yleisesti." Tarkastelun ulkopuolelle jätetään ydinaseet sekä biologiset ja kemialliset aseet. Lisäksi kirjoittaja toteaa, että artikkelissa ei käsitellä uhkakuvia, taistelukentän olosuhteita tai taktiikkaa."Taistelukentällä ymmärretään ilmatilaa, jossa lentokoneet käyttävät aseitaan toisiaan tai maassa olevia kohteita vastaan. Taistelukoneella käsitetään tässä kirjoituksessa taistelukentällä toimivaa hävittäjää, rynnäkkö-, tiedustelu-, pommi- tai erikoiskonetta tai muuta sotilaskonetta. Sotilashelikoptereita ei käsitellä."
Toisessa luvussa tarkastelussa ovat lentokoneen aerodynamiikka ja runko sekä seuraavassa luvussa lyhyesti lentokonevoimalaitteet. Lentokonejärjestelmistä käsitellään tietojärjestelmiä, avioniikkaa, näyttölaitteita ja viestijärjestelmiä. Asejärjestelmistä tarkastelussa ovat yleisten perusteiden lisäksi tulenjohtolaitteet, lentokonetykit ja - raketit, lentopommit sekä ohjukset. Lisäksi lyhyesti esitellään omasuojajärjestelmää. Artikkelin loppuosassa käsitellään lentotiedustelua, elektronisia tiedustelu- ja häirintäjärjestelmiä, häivetekniikkaa, tukeutumisjärjestelmiä ja lentosimulaattoreja. Viimeisessä luvussa käsitellään tulevaisuudennäkymiä ja todetaan muun muassa, että "Tulevaisuuden taistelukoneet tullaan yhä enenevässä määrin suunnittelemaan monitoimikoneiksi ja samalla aerodynaamisesti epävakaiksi."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1994-01-01

Viittaaminen

Väänänen, P. (1994). Taistelukoneiden, niiden laitteiden ja aseistuksen tekninen kehitys. Tiede ja ase, 52(52), 163–184. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47766

Numero

Osasto

Artikkelit