Strategisten ja taktisten aseiden kehitystrendejä

Kirjoittajat

  • Stefan Forss
  • Markku Anttila

Avainsanat:

Strategiset ja taktiset aseet, kehitystrendit

Abstrakti

Johdannon mukaan "Kylmän sodan päättyminen ei ole merkinnyt sotilaallisten konfliktien ja niiden uhan katoamista. Se ei ole tuonut mukanaan myöskään aseteknisen kehityksen pysäyttämistä eikä edes sen hidastamista. Maailmanpoliittisen tilanteen muutos heijastuu luonnollisesti melko pitkän viiveen jälkeen asejärjestelmien uudistusohjeisiin, joiden toteutus ja vaikutus ulottuvat usein muutaman vuosikymmenen yli. Murrosvaiheessa tulevaisuuden ennakointi on vaikeaa, mutta joitakin suhteellisen varmoja, mutta samalla melko yleisluontoisia sotilasteknisiä kehityslinjoja voi yrittää hahmotella."
Toisessa luvussa, "Ydinaseet", tarkastellaan aluksi kilpavarustelun hillitsemistä ja siihen liittyviä sopimuksia. Tämän jälkeen otetaan tarkasteluun Yhdysvaltojen tilanne, käsitellen taustoja, Nuclear Posture Review - selvityksen (NPR) sisältöä, ydinasejärjestelmien nykytilannetta ja tulevaisuuden näkymiä sekä taktisia ydinaseita. Seuraavaksi esitellään entisen Neuvostoliiton ydinaseet ja sen jälkeen tarkastellaan Venäjän ydinasejärjestelmien tila ja strategisten ydinaseiden kehityshankkeita. Lisäksi tarkastellaan lyhyesti Ukrainan, Kazakstanin, Valko-Venäjän sekä Ranskan ja Iso-Britannian ydinasetilannetta. Viimeisessä luvussa käsitellään tavanomaisia aseita. Yleisten perusteiden lisäksi tarkastellaan Yhdysvaltojen aseteknisiä kehitystrendejä, Venäjän asetekniikan kehityslinjoja ja Länsi-Euroopan asehankkeista taistelulentokoneita ja laivaston aluksia.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1995-01-01

Viittaaminen

Forss, S., & Anttila, M. (1995). Strategisten ja taktisten aseiden kehitystrendejä. Tiede ja ase, 53(53), 46–71. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47774

Numero

Osasto

Artikkelit