Hajautettu multimedia

Kirjoittajat

  • Ari Salo Maanpuolustuskorkeakoulu

Avainsanat:

Multimedia, hyödyntäminen

Abstrakti

Alkusanoissaan kirjoittaja käsittelee "Uutta maailmanjärjestystä". Hänen mukaansa maailma muuttuu nopeasti ja tietoa tulvii koko ajan lisää joka puolelta. "Suuri ongelma onkin, miten tietomäärä pystytään hallitsemaan ja tehokkaasti hyödyntämään." Tietokonetekniikan suorituskyky etenee vauhdilla ja muistien koko sekä hinta kasvavat. Tämä kehitys on multimediaa ajatellen tärkeätä, koska digitaalisen tiedon käsittelyssä on käytettävä kompressointia bittinopeuksien alentamiseksi. "Tietoa pystytään siirtämään yhä helpommin, koska myös siirtokapasiteetti kasvaa 1000-kertaiseksi kymmenessä vuodessa (Fredin laki)." Digitaalitekniikan uusimman kehitysaskeleen, vuorovaikutteisen teletietokoneen, uskotaan aiheuttavan yhtä suuren murroksen kuin televisio aikanaan. Olemme menossa uuteen maailmaan, täysin ennustamattomaan, äärettömän nopeasti. Artikkelin mukaan myös puolustusvoimat hyödyntävät avautuneita mahdollisuuksia."Myöskään Puolustusvoimissa ei tiedon valtavaa määrää pystytä hallitsemaan entisin menetelmin. Tietotekniikan käyttö on välttämätöntä."
Seuraavassa luvussa tarkastellaan multimedian perusteita ja selvitetään multimedian sisältöä, hypertekstiä, hypermediaa ja multimediaa. Lisäksi käsitellään interaktiivisuutta, assosiatiivisuutta ja virtuaalitodellisuutta sekä niiden hyödyntämistä. Digitaalista esitystapaa käsittelevässä luvussa selvitetään multimedian tietokoneelle asettamia vaatimuksia, tekstin, kuvan ja äänen digitalisointia sekä äänen pakkausta ja videon digitalisointia. Viidennessä luvussa, "Multimedian käyttö koulutuksessa" tarkastellaan tietokoneavusteista opetusta (TAO) sekä esitellään sen osakokonaisuuksia, kuten mm. simulointia. Artikkelin loppuosassa selvitetään hajautetun multimedian käyttömahdollisuuksia, digitaalista taistelukenttää, uusia teknisiä ratkaisumahdollisuuksia sekä langattomia yhteyksiä. Lopuksi pyritään hahmottamaan niitä suuntia mihin tällä alalla ollaan menossa.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1995-01-01

Viittaaminen

Salo, A. (1995). Hajautettu multimedia. Tiede ja ase, 53(53), 170–196. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47777

Numero

Osasto

Artikkelit