Englannin laivasto Suomen rannikolla ja lähivesillä.

Kirjoittajat

  • Olavi Vitikka

Avainsanat:

Englannin laivasto, Suomenlahti

Abstrakti

(Artikkelin otsikon painovirhe on korjattu digitaalisessa versiossa )
Artikkeli on merisotahistoriallinen tarkastelu englantilaisen laivaston toimista Suomen rannikoilla ja lähivesillä. "Englantilaisten sota-alusten todennäköisesti ensimmäinen esiintyminen pohjoisella Itämerellä tapahtui Ruotsin ja Venäjän välillä vuosina 1570-1595 käydyn 25-vuotisen sodan yhteydessä." Ensimmäisessä luvussa käsitellään englantilaisen laivaston toteuttamaa Ruotsin tukemista Napoleonin sodissa. Siinä tarkastellaan sodan syttymistä vuonna 1808 ja englantilaisen laivasto-osaston tuloa Itämerelle sekä kuvataan elokuussa käytyä meritaistelua Suomenlahden suulla ja merenkulkusotaa Suomenlahdella.
Seuraavassa luvussa, "Krimin sota Suomen rannikolla", esitellään liittoutuneiden laivastot vuonna 1854 ja englantilaisten toteuttamia testiluonteisia hyökkäyksiä muun muassa Hankoniemelle. Lisäksi tuodaan esille Kokkolan menestyksekästä puolustusta, Bomarsundin valtaus ja hävitys, alkukesän 1855 tapahtumia ja Viaporin pommitus sekä sodan poliittiset ja taloudelliset merkitykset. Ensimmäisessä maailmasodassa ilmestyivät englantilaiset sukellusveneet Itämerelle syksyllä 1914. Niiden toimintaa käsitellään seuraavassa luvussa. Luvun lopussa todetaan, että Venäjän vallankumouksen jälkeisessä tilanteessa englantilaiset sukellusveneet upotettiin räjäyttämällä Harmajan majakan ulkopuolella. Viimeisessä luvussa käsitellään englannin laivaston toimia Suomenlahdella ja Baltian rannikolla vuosina 198-1920 ja selvitetään muun muassa hyökkäystä Kronstadtiin sekä taisteluita Viron ja Latvian rannikoilla.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1996-01-01

Viittaaminen

Vitikka, O. (1996). Englannin laivasto Suomen rannikolla ja lähivesillä. Tiede ja ase, 54(54), 179–211. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47787

Numero

Osasto

Artikkelit