Taisteluvälineistömme voiteluaineet ja nesteet

Kirjoittajat

  • Niilo A. A. Simojoki Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Voiteluaineet, nesteet, taisteluvälineet, logistiikka

Abstrakti

Kirjoittaja perustelee taisteluvälineittemme voiteluaine- ja nestekysymystä käsittelevän tarkastelun merkitystä, koska "se on suorastaan eräs talvisodan edellytyksenä oleva kalustokysymys". Toisessa luvussa tuodaankin esille niitä kysymyksiä, jotka liittyvät talvisotaan sekä voiteluaineisiin ja nesteisiin. Artikkelin mukaan suuria kysymyksiä ovat muun muassa kone-elimien perusväljyys- ja osittain myös ainekysymykset, kosteuskysymykset, sähkölaitteiden ja muiden virtalähteiden pakkaskestävyys- ja tehokysymykset ja kuljetuskysymykset.
Seuraavassa luvussa tarkastelun kohteena on sodan aikana luotu taisteluvälineistömme voiteluaineiden ja nesteiden järjestelmä.. "Voidaan kuitenkin sanoa riittävän pitkien sotakokemusten perusteella, että jo tässä esitettävällä järjestelmällä selviydytään ankarimmissakin talviolosuhteissa senlaatuisella taisteluvälineistöllä, mikä nykyisin on hallussamme." Luvussa tarkastellaan taulukkomuodossa voiteluaineet ominaisuuksineen sekä taisteluvälineiden nesteille (jarrunesteet, ajojarrunesteet, tiivistenesteet) asetettavia vaatimuksia. Neljännessä luvussa esitetään keinoja sodan aikana luodun järjestelmän parantamiseksi ja yleistämiseksi.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1949-01-01

Viittaaminen

Simojoki, N. A. A. (1949). Taisteluvälineistömme voiteluaineet ja nesteet. Tiede ja ase, 7(7), 188–204. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47299

Numero

Osasto

Artikkelit