Sotilaspsykologian tavoitteista ja mahdollisuuksista

Kirjoittajat

  • T. Saukkonen Pääesikunta

Avainsanat:

Sotilapsykologia, tavoitteet

Abstrakti

Artikkelin johdannossa sotilaspsykologian todetaan olevan "sielutieteen soveltamista puolustusvoimien hyväksi", jota on" harrastettu niin kauan kuin sotia on käyty". "Sotilaspsykologian toimiala on varsin laaja, se lomittuu useidenkin tieteiden kanssa samoille aloille käyttäen näiden tuloksia hyväkseen ja samalla vuorostaan hyödyttäen niitä." Sotilaspsykologian päätavoitteet tiivistetään artikkelissa seuraaviksi: 1. Oikea mies oikealle paikalla, 2. Oikea koulutus, käsittely ja kuri sekä oikean hengen ja perinteiden luominen ja 3. Erinäisten ilmiöiden tutkiminen. Artikkelissa tarkastellaan näiden päätavoitteiden sisältöjä ja merkitystä.
Ensimmäisessä luvussa käsitellään periaatetta "oikea mies oikealla paikalle". Miesten sijoittamiseksi taipumustensa mukaisiin tehtäviin suositellaan soveltuvuustutkimuksien hyödyntämistä. Perusteluna tarkastellaan muun muassa saksalaisten ja amerikkalaisten soveltamia periaatteita ja menettelytapoja toisessa maailmansodassa. Johtajiston valintaa käsiteltäessä korostetaan esimerkiksi sopimattoman aineksen karsimista. Lisäksi käsitellään tarvetta poistaa heikko aines jo etukäteen sekä pohditaan sodan luonteen muuttumista ja sen vaikutuksia sekä ihmisen ominaisuuksien soveltumista eri tehtäviin. Toisessa luvussa käsitellään koulutusta, kuria sekä oikean hengen luomista. Kolmannessa luvussa todetaan, että ammattipsykologin apua tarvitaan muun muassa selvittämään henkilöstön ja tiettyjen välineiden ja menettelytapojen soveltuvuutta sekä opetusmenetelmien ja välineiden kehittämiseen.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1953-01-01

Viittaaminen

Saukkonen, T. (1953). Sotilaspsykologian tavoitteista ja mahdollisuuksista. Tiede ja ase, 11(11), 49–59. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47334

Numero

Osasto

Artikkelit