Operatiivinen - taktillinen, Teoreettinen tutkielma

Kirjoittajat

  • L. K. Välimaa Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Operatiivinen, taktillinen, käsitteet

Abstrakti

Kirjoittaja käsittelee aluksi esimerkkien valossa käsitteiden operatiivinen ja taktillinen merkitystä eri maissa ja eri yhteyksissä. Lisäksi hän toteaa, että käsitekenttää em. käsitteiden yhteydessä sekoittaa strategia-käsite. "Näin ollen tämän suppean tutkielman tarkoituksena ei voi olla esittää mikä on totta ja mikä epätotta, vaan ainoastaan pyrkiä väläyttämään muutamia näkökohtia nimen omaan adjektiivien taktillinen ja operatiivinen sisällöstä yleensä ja erityisesti puolustustaistelussa." Toisessa luvussa tarkastellaan käsitteitä strategia ja taktiikka sekä niiden keskinäistä kytkentää. Kolmannessa luvussa, "Operaation käsitteestä", tarkastellaan kansainvälisten määrittelyjen valossa sekä kaaviollisena tulkintana käsitteen sisältöä todeten muun muassa, että "taktiikka on operatiivisen toiminnan perusosa...."
Artikkelin painopiste on luvussa "Operatiivinen - taktillinen". Siinä tarkastellaan ensin yleisellä tasolla eri maissa vallitsevia käsiteteorioita ja niiden sisältöjä. Lopuksi kirjoittaja kuitenkin toteaa, että "Seuraavassa rajoitutaan esittämään muutamia olennaisimpia seikkoja johdollisista ja toiminnallisista piirteistä, jotka perustekijöinä voisivat valaista sanojen operatiivinen ja taktillinen tulkintaa." Yksityiskohtaisessa tarkastelussa hyödynnetään muun muassa maailmansotien tapahtumia. Loppulauseessaan tutkija muun muassa toteaa, että "Yksiselitteistä ja käsitteellisesti täysin täsmennettyä määritelmää ei ole pystytty aikaansaamaan, mutta tarkoituksena onkin ollut vain tuoda julki eräitä teoreettisia ja omakohtaisia johtopäätöksiä nimenomaan käsitteiden operatiivinen - taktillinen tarpeesta, sisällöstä ja todennäköisestä luonteesta."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1954-01-01

Viittaaminen

Välimaa, L. K. (1954). Operatiivinen - taktillinen, Teoreettinen tutkielma. Tiede ja ase, 12(12), 35–77. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47343

Numero

Osasto

Artikkelit