Miinat ja miinoitteet osumatodennäköisyyslaskelmien valossa

Kirjoittajat

  • V. Sutela Puolustusvoimat
  • L. Sutela Puolustusvoimat

Avainsanat:

Miinat, miinoitteet, osumatodennäköisyys, pioneeritoiminta

Abstrakti

Artikkelin alussa todetaan, että sotien aikaiset kokemusten mukaan miinoitteet eivät aina täyttäneet niille asetettuja vaatimuksia. Syitä olivat muun muassa valvonnan puute ja liian pieni miinatiheys. Pääesikunnan pioneeriosasto julkaisi vuonna 1950 käyrästön miinatiheyksien vaikutuksesta eri miinoitteissa lähinnä koulutuksessa käytettäväksi, mutta kirjoittajien mielestä ruotsalaisiin lähteisiin perustuvana se ei sovellu suomalaisille miinoille meidän oloissamme. "Tuntuu asialliselta, että miinoitteiden tappiovaikutus selvitetään meilläkin käyttäen lähtökohtana meikäläisiä olosuhteita ja meikäläisiä miinatyyppejä." Tutkimuksen rajauksena todetaan, että se käsittää vain hyökkääjän etummaisille osille mahdollisesti aiheutuvat tappiot. Toisessa luvussa selvitetään laskentaperusteet yksittäisessä ja rinnakkaisessa tapauksessa. Matemaattiset perusteet määritetään yksittäiselle panssarivaunulle tai miehelle sekä panssarivaunuille ja miehille avorivissä. Samoin määritetään vesistömiinoja varten yksittäisten veneiden tai niiden avorivin laskentaperusteet. Lisäksi selvitetään hajontatekijät. Seuraavaksi luodaan laskentaperusteet peräkkäisessä tapauksessa, jossa panssarivaunut tai jalkaväki ovat jonomuodossa.
Kolmannessa luvussa tarkastellaan jalkaväkimiinoitteita, joita ovat laatikkomiinoite, rasiamiinoite, hyppymiinoite ja pistemiinoite. Osumistodennäköisyyden lisäksi tuodaan esille keskimääräiset laskennalliset tappiot. Yhdistelmässä käsitellään jalkaväkimiinoitteita osumatodennäköisyyslaskelmien valossa. Seuraavassa luvussa käsitellään vastaavalla tavalla panssarimiinoitteet, niiden tekniset ominaisuudet eri tilanteissa ja laskelmien johtopäätökset. Viimeisessä luvussa tarkastellaan lyhyesti vesimiinoitteet. Loppukatsauksessa todetaan, että miinat ja miinoitteet ovat puolustajan aseita, joiden käyttöä meillä on syytä kehittää ja tehostaa.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1955-01-01

Viittaaminen

Sutela, V., & Sutela, L. (1955). Miinat ja miinoitteet osumatodennäköisyyslaskelmien valossa. Tiede ja ase, 13(13), 305–346. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47361

Numero

Osasto

Artikkelit