Jalkaväkemme henkilöstölle asetettavista lukumääräisistä ja laadullisista vaatimuksista sen sodan ajan organisaatiossa

Kirjoittajat

  • A. A. Sihvo Rajavartiolaitos

Avainsanat:

Jalkaväki, henkilöstö, vaatimukset, logistiikka

Abstrakti

Johdannossa perustellaan jalkaväen merkitystä tulevallakin taistelukentällä teknistymisestä huolimatta. "Suomalainen taktiikka perustuu mitä suuremmassa määrässä iskuvoiman eli jalkaväen käyttöön huolimatta puolustuksellisesta asenteestamme." Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan jalkaväen sodanajan organisaatioita. Siinä käsitellään yksikön kokoonpanon eri tekijöitä, koulutushaaroja ja määrävahvuuksia. Toisessa luvussa tarkasteluun on otettu henkilöstön laadulliset vaatimukset. Aluksi todetaan, että kysymystä joudutaan tarkastelemaan varsin niukan aineiston perusteella, koska asiaan liittyvä tutkimus on vielä alkuvaiheessa. Yksikön taisteluosien henkilöstöä tarkasteltaessa käsitellään tehtävän asettamien vaatimuksia, fyysistä ja psyykkistä kuntoa ja ammattia, ikää ja koulutusta. Lopuksi tarkastellaan lyhyesti huoltohenkilöstön vaatimuksia. Johtopäätöksissä tiivistetään edellä käsitellyt vaatimukset.
Kolmannessa luvussa käsitellään kulumista ja sen vaikutusta jalkaväen tarpeeseen. Tarkastelussa ovat muun muassa taistelutappiot koulutushaaroittain sodan ajan esimerkkien valossa. Lisäksi tarkastellaan joukon laadun ja lukumäärän merkitystä kulumiseen ja täydennystarvetta. Loppusanoissa korostetaan, että tutkimus perustuu osin oletuksiin tiedon puuttuessa.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1956-01-01

Viittaaminen

Sihvo, A. A. (1956). Jalkaväkemme henkilöstölle asetettavista lukumääräisistä ja laadullisista vaatimuksista sen sodan ajan organisaatiossa. Tiede ja ase, 14(14), 74–122. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47366

Numero

Osasto

Artikkelit