Sotatieteellisen työn merkitys Suomessa
Avainsanat:
Sotatieteet, Suomi, tutkimusAbstrakti
Artikkeli on kenraaliluutnantti T. V. Viljasen pitämä esitelmä Suomen Sotatieteellisen seuran 30-vuotisjuhlassa. Esitelmänsä alussa hän määrittelee oman näkemyksensä käsitteestä sotatiede." Voidaan tietenkin olla eri mieltä siitä, mikä on sotatieteellistä tutkimustyötä ja lähinnä, missä on tieteellisyyden alaraja. Tässä esityksessä sana sotatieteellinen käsitetään laajassa merkityksessä ja siihen luetaan jokainen tutkimustyö - olkoon se aiheeltaan verraten suppeakin -, joka Tietosanakirjan sanontoja käyttääkseni, hajanaisten, järjestämättömien ajatusten ja arvailujen tilalle pyrkii saamaan perustaksi vain tarkistettuja, oikaistuja ja vain varmoiksi todettuja tietoja sekä järjestämään ne yhtenäiseksi kokonaisuudeksi." Esitelmässä käsitellään seuraavaksi tutkimustyön suorittajia ja tutkimusaloja eri tasoilla. Kirjoittaja suosittelee muun muassa sotatieteellisen neuvottelukunnan asettamista.Tarkastellessaan tutkimustyön perustaa ja merkitystä, toteaa esitelmöitsijä, että tutkimuksen suunta löytyy maamme pienuudesta ja resurssivajeesta sekä siitä, että kotimaasta tai ulkomailta löytyy tutkimukselle esimerkkejä tai melkein valmis perusta, jota voi käyttää lähtökohtana. Näihin perustuva sotatieteellinen tutkimustyö on esitelmöitsijän mukaan "siis yleensä sovellettua tiedettä".
Esitelmöitsijä päättää esitelmänsä toteamukseen: "Sotatieteellisen tutkimustyön päämääränä ja samalla sen yleismerkityksenä on omalta osaltaan kohottaa Suomen puolustusvoimain toimintakykyä ja koko kansan puolustusvalmiutta....."
Tiedostolataukset
Julkaistu
1957-01-01
Viittaaminen
Viljanen, T. V. (1957). Sotatieteellisen työn merkitys Suomessa. Tiede ja ase, 15(15), 10–14. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47377
Numero
Osasto
Artikkelit