Ylijohdon toimintamahdollisuudet viestitoiminnan kannalta

Kirjoittajat

  • V. Kosonen Pääesikunta

Avainsanat:

Viestitoiminta, ylijohto

Abstrakti

Johdannossa tarkastellaan viestitoimintaa ja sen toimivuutta ensimmäisessä ja toisessa maailmansodassa. Lisäksi todetaan, että siviiliviestitoiminnan nopea kehitys luo myös sotilaalliselle toiminnalle aikaisempaa paremmat mahdollisuudet ja suureen toimintavalmiuteen perustuva kylmä sota korostaa toimivuuden merkitystä. Seuraavassa luvussa tarkastellaan ylijohdon johtamistoiminnalle tuolloin asetettavia vaatimuksia ja niiden vaikutuksia viestitoimintaan. Käsittelyssä ovat suuret etäisyydet, nopeusvaatimukset, toimintavarmuus, informaatiovaatimusten laajeneminen ja salaaminen. Edellä todettuja vaatimuksia käsitellään lähinnä teknisestä näkökulmasta. Lisäksi tarkastellaan lyhyesti johtamisen suunnittelua.
Kolmannessa luvussa, "Ylijohdon mahdollisuudet erityisesti meidän oloissamme", on tavoitteena selvittää, "mitä mahdollisuuksia meillä on, nykyajan tekniikan ja nykyisten olojemme pohjalta lähtien, käyttää ja kehittää johtamisvälineitämme ja -keinojamme, niin, että johdon toiminnallinen etevämmyys konkreettisena voimatekijänä olisi saavutettavissa nimenomaan omalla maaperällämme toimien". Luvussa tarkastellaan viestitoimintaa alueellisessa puolustusjärjestelmässä, sotilaskaukoyhteyksien tarvetta, kantaviestilinjojen suuntautumista ja kanavamäärien riittävyyttä sekä puhelinverkkojen vaikutusta esikuntien sijaintiin. Lisäksi käsitellään kantaviestiverkon toimintavarmuutta, viestiverkkojen valmiutta, sotatoimien johtamista sekä ylijohdon viestijoukkojen koulutustavoitteita. Yhdistelmässä todetaan muun muassa, että ylijohdon viestitoiminnan perusedellytykset ovat ratkaisevasti parantuneet.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1959-01-01

Viittaaminen

Kosonen, V. (1959). Ylijohdon toimintamahdollisuudet viestitoiminnan kannalta. Tiede ja ase, 17(17), 174–212. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47401

Numero

Osasto

Artikkelit