Yhteiskunnan säilyttämistä ja puolustamista koskevat arvostukset

Kirjoittajat

  • Antti Eskola

Avainsanat:

Yhteiskunta, puolustaminen, arvot

Abstrakti

Esipuheen mukaan "Tutkimus on suoritettu professori Kai v. Fieandtin johdolla Henkisen maanpuolustuksen komitean toimeksiannosta ja Yhteiskunnallisen Korkeakoulun Tutkimuslaitoksen työohjelmaan kuuluvana työnä." Tutkimus perustuu valmiin aineiston uudelleen analysointiin. Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan isänmaallisuutta sosiologisena käsitteenä. Käsitteen teoreettista sisältöä käsiteltäessä se jaetaan osatekijöihin, joita ovat kiintymys omaa maata kohtaan, kiintymys ja maanpuolustustahto, isänmaallisuus ja suhtautuminen muihin kansoihin, isänmaallisuus ja "todellinen vääristyminen" sekä isänmaallisuuden käsitteiden muuttuminen. Luvun toisessa osassa, "Empiirisiä tuloksia", tarkastellaan kiintymystä ja sen osatekijöitä, tyytyväisyyttä omaan maahan ja maanpuolustustahtoa. Empiirinen osuus perustuu Suomen Gallupin mielipidekyselyyn vuodelta 1954 ja siitä tehtyyn faktorianalyysiin. Lisäksi luvussa tarkastellaan isänmaallisuutta ja ryhmäkeskeisyyttä.

Toisessa luvussa tarkastelun kohteena on tyytyväisyyden ja maanpuolustusasenteiden suhde puolueideologioihin. Luvussa käsitellään aluksi puolueiden virallisten kantojen lisäksi muun muassa mielipidekyselyn perustella eri puolueiden kannattajien mielipiteitä. Toisessa osiossa, "Mielipide-eroavuudet puolueiden sisällä", käsitellään teoreettisten näkökohtien lisäksi puolueittain kannattajien suhtautumista eri osatekijöihin. Kolmannessa luvussa käsitellään asennoitumista puolustusvoimiin, ottaen ensin esille puolustusvoimia koskevia käsityksiä sekä asennoitumista esitettyihin kysymyksiin. Luvun lopussa tarkastellaan käsitteitä sekä esitetään eräitä väittämiin perustuvia empiirisiä tuloksia suhtautumisesta puolustusvoimiin. Artikkelin päättyy tiivistelmään ja keskusteluun tuloksista.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1962-01-01

Viittaaminen

Eskola, A. (1962). Yhteiskunnan säilyttämistä ja puolustamista koskevat arvostukset. Tiede ja ase, 20(20), 5–90. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47425

Numero

Osasto

Artikkelit