Katsaus alusten, meritaisteluvälineiden sekä merisodankäynnin viimeaikaiseen kehitykseen

Kirjoittajat

  • A. Komulainen Merivoimien Esikunta

Avainsanat:

Merisodankäynti, meritaisteluvälineet, aluskalusto, kehitys

Abstrakti

Johdannon mukaan katsauksessa tarkastelu kohdistetaan ajanjaksoon 1956- 63. "Päähuomio kohdistetaan katsauksessa lisäksi suurvaltalaivaostojen - ensisijaisesti Yhdysvaltain ja Neuvostoliiton laivastojen - ja merisodankäynnin kehitykseen valtameriolosuhteissa, sillä ainakaan toistaiseksi ei pienillä eikä keskikokoisilla laivastoilla ole sanottavasti ollut taloudellisia eikä teknillisiä mahdollisuuksia seurata viimeaikaista kehitystä. ... Katsaus perustuu pääasiallisesti laivastokalentereihin ja ulkomaisissa sotilasaikakausilehdissä julkaistuihin kirjoituksiin ja katsausosastoissa julkaistuihin asiatietoihin." Toisessa luvussa tarkastellaan kehityksen sotilas- ja geopoliittista perustaa. Kolmas luku käsittelee meritaisteluvälineiden ja koneistojen viimeaikaista teknillistä kehitystä. Luvussa tarkastellaan lähemmin ohjusten, ydinaseiden, atomivoimakoneiden ja kaasuturpiinien, teleteknillisten laitteiden ja myös satelliittien kehitystä ja käyttöä. Luku sisältää mm. taulukon tunnetummista ohjuksista.
Neljäs luku, "Eri aluslajien viimeaikainen kehitys", tarkastelee ensin kehityksen yleissuuntaa, jonka jälkeen siinä tarkastellaan lentotukilaivojen, komentolaivojen ja yhteysaluksien, risteilijöiden, hävittäjien, fregattien ja korvettien sekä sukellusveneiden kehityspiirteitä. Viimeisessä luvussa käsitellään merisodankäynnin kehitystä, kuten suurvaltalaivastojen kokoonpanoa ja käyttöajatuksia sekä lisäksi keskikokoisten ja pienten laivastojen kokoonpanoja ja käyttöajatuksia. Johtopäätöksissä todetaan yhtenä näkökohtana, että pienissä laivastoissa ei viimeaikainen kehitys tule sanottavasti muuttamaan merisodankäynnin päämääriä, menetelmiä tai taistelussa käytettäviä aluksia.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1963-01-01

Viittaaminen

Komulainen, A. (1963). Katsaus alusten, meritaisteluvälineiden sekä merisodankäynnin viimeaikaiseen kehitykseen. Tiede ja ase, 21(21), 46–104. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47433

Numero

Osasto

Artikkelit