Katsaus ilmasodankäynnin viimeaikaiseen kehitykseen

Kirjoittajat

  • M. Uotinen Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Ilmasodankäynti, kehitys

Abstrakti

Johdannon mukaan erityinen mielenkiinto kohdistuu lentokoneen ja ohjusten väliseen kamppailu niiden käytettävyydessä. Ensimmäisessä luvussa tarkastelussa ovat hyökkäysaseet. joista tarkemmin esitellään pommituskoneet, maamaaliohjukset, ohjukset ja vertaillaan pommituskoneen ja ohjuksen käyttökelpoisuutta. Lisäksi tarkastellaan rynnäkkökoneiden ominaisuuksia ja aseistusta sekä niiden käytettävyyttä eri toiminnoissa. Johtopäätöksinä todetaan, että kaikkia tarvitaan eikä yhtäkään voida poistaa tarpeettomana.
Kolmannessa luvussa, "Ilmapuolustus", tarkastelun kohteena on aluksi ilmapuolustusjärjestelmät tuoden esille muun muassa ruotsalaisten "Stril 60"- järjestelmä. Seuraavan tarkastelussa ovat ilmapuolustuksen asejärjestelmät käyttöperiaatteineen. Näitä ovat artikkelin mukaan torjuntahävittäjät sekä ohjus- ja aktioilmatorjunta. Seuraavassa luvussa käsitellään lentotiedustelua, tuoden esille lentokuvauksen ja lentorobottien tarjoamat mahdollisuudet. Viimeisessä luvussa tarkastellaan eräitä lentotekniikan viimeaikaisia suuntauksia, kuten pystysuora lentoonlähtö ja lentoasejärjestelmät. Yhdistelmässä kirjoittaja muun muassa toteaa, että ohjusase näyttäisi valtaavan yhä enemmän toimialaa.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1963-01-01

Viittaaminen

Uotinen, M. (1963). Katsaus ilmasodankäynnin viimeaikaiseen kehitykseen. Tiede ja ase, 21(21), 105–146. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47434

Numero

Osasto

Artikkelit