Puolueettomien maiden turvallisuusongelma. (Eräitä teoreettisia näkökohtia)

Kirjoittajat

  • Risto Hyvärinen

Avainsanat:

Puolueettomuus, turvallisuus

Abstrakti

Artikkelin johdannossa todetaan, että "maailmanpolitiikan bipolarisoitumisen ohella eräät muutkin tekijät ovat voimistaneet puolueettomuuden näkyvyyttä nykypäivinä aikaisempaa enemmän". Johdannossa käsitellään puolueettomuus-sanaa ja sen monia merkityksiä, tuoden esille kolme päämerkitystä sekä puolueettoman maan oikeudet ja velvollisuudet. Lisäksi todetaan , että "oikeudelliselta kannalta tarkasteltuna puolueettomuutta ei ole ilman sotaa". Toisessa luvussa käsitellään konfliktia ja puolueettomuutta, tarkastellen "luonnollista puolueettomuutta, puolueettomuutta ja kansainvälistä tasapainoa sekä puolueettomuutta multipolaarisessa konfliktiasetelmassa".
Kolmas luku, "Puolueettomuuteen puolueettoman valtion sisällä vaikuttavat tekijät", käsittelee puolueettomuuden saavuttamisen ja ylläpitämisen kannalta keskeisiä tekijöitä, joita ovat maantieteelliset ja etniset olosuhteet, taloudelliset tekijät, sotilaalliset tekijät sekä sisäpoliittiset olosuhteet. Neljäs luku tarkastelee puolueettomuuteen liittyviä sotilaallisia näkökohtia , tuoden ensin esille puolueettomuuden sotilaallisen problematiikan ja käsitellen sotilaallista uhkaa puolueetonta valtiota vastaan. Lisäksi tarkasteluun otetaan puolueettoman maan asevoimat, käsitellen muun muassa pienen maan asevoimien merkitystä, ydinaseiden hankkimisen etuja ja haittoja sekä puolueettoman maan asevoimille asetettavia vaatimuksia. Viimeisessä luvussa tarkastellaan puolueettoman valtion turvallisuuspolitiikkaa.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1965-01-01

Viittaaminen

Hyvärinen, R. (1965). Puolueettomien maiden turvallisuusongelma. (Eräitä teoreettisia näkökohtia). Tiede ja ase, 23(23), 5–59. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47446

Numero

Osasto

Artikkelit