Ulkomailla saadut kokemukset ilma-alusten käytöstä kenttätykistössä

Kirjoittajat

  • Pertti Jaakkola Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Ilma-alus, kenttätykistö

Abstrakti

Johdannon mukaan ilma-aluksia käytetään kenttätykistössä tähystyksessä ja tiedustelussa, tulenjohdossa, mittauksissa, tuliasematoiminnassa sekä kuljetuksissa. Tulenjohdon osuutta on artikkelissa rajoitettu, koska sitä on käsitelty erikseen vuoden 1964 Tiede ja Ase-teoksessa. "Käytettävissä olleen lähdeaineiston perusteella voidaan Yhdysvaltojen, Ranskan ja Ruotsin osalta saada tarkasteltavasta aiheesta melko täydellinen kokonaiskuva." Ensimmäisessä luvussa on tietoja kenttätykistön toiminnassa hyödynnettävästä lentokalustosta. Ominaisuuksia ja käyttöperiaatteita koskevassa esittelyssä ovat tiedustelulennokit, kevyet tiedustelukoneet ja helikopterit. Seuraavassa luvussa tarkastellaan lentokaluston organisaatiota eri maissa.
Pianopisteluvussa, "Ilma-alusten käyttö kenttätykistössä", käsitellään Yhdysvaltojen, Ranskan ja Ruotsin ilma-alusten käyttöperiaatteita yksityiskohtaisesti erilaisissa kenttätykistön toiminnoissa. Artikkelin viimeisessä luvussa tarkastellaan saatujen kokemusten soveltamismahdollisuuksia meikäläisen kenttätykistön käyttöön. Tähystykseen ja tiedusteluun sekä tulenjohtoon esitetään yhtenä mahdollisuutena käytössämme olevan koulutus- ja yhteyshelikopterin hyödyntämistä. Yleisesti todetaan ilma-alusten rajallisen määrän vaikeuttavan hyödyntämistä kenttätykistössä. Artikkelin lopussa olevassa yhdistelmässä muun muassa todetaan, että "Ilma-alusten lisääntymien kenttätykistössä tulee merkittävästi tehostamaan sen toimintaa maavoimien taistelua tuettaessa."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1966-01-01

Viittaaminen

Jaakkola, P. (1966). Ulkomailla saadut kokemukset ilma-alusten käytöstä kenttätykistössä. Tiede ja ase, 24(24), 155–201. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47459

Numero

Osasto

Artikkelit