Saksalaisten yhtymien huollon ja selustan järjestelyt Lapissa ja Pohjois-Suomessa 1941-1944

Kirjoittajat

  • Kauko Pesonen Puolustusvoimat

Avainsanat:

Lapin sota, saksalaisten huolto, selusta, logistiikka

Abstrakti

"Tämän esityksen tarkoituksena on yleiskuvan antaminen saksalaisten yhtymien huollon ja selustan järjestelyistä Lapissa ja Pohjois-Suomessa vuoden 1941 kesästä vuoden 1944 syksyyn, jolloin Suomi joutui aloittamaan sotatoimet saksalaisia vastaan Neuvostoliiton kanssa tekemänsä välirauhan seurauksena." Käsiteltävien joukkojen määrä on rajattu. Armeijan lisäksi tarkastellaan Norjan Vuoristoarmeijakuntaa, Sallan - Kantalahden suunnalla toiminutta XXXVI Armeijakuntaa ja SS-divisioona Nordia. Tarkastelua on myös ajallisesti rajattu muutamiin operaatiovaiheisiin. Lopussa vertaillaan eräitä piirteitä saksalaisten huoltojärjestelyistä suomalaisiin periaatteisiin.
Ensimmäisessä luvussa kuvataan saksalaisten sotatoimet Lapissa ja Pohjois-Suomessa ko. ajanjaksona. Toisessa luvussa, "Saksalaisten yhtymien huollon järjestelyt", kuvataan aluksi Lapin Armeijan huollon järjestelyt, käsitellen muun muassa huoltojoukkoja ja huollon johtamista, huoltolaitosten ryhmitystä ja eräiden huoltolajien järjestelyjä. Lisäksi tarkastellaan Lapin Armeijan alayhtymien huollon järjestelyt Jäämeren rannikolla sekä esimerkkejä alayhtymien huollon järjestelyistä eteläisimmillä toimintasuunnilla. Kolmas luku käsittelee saksalaisten yhtymien selustan järjestelyjä. Viimeisessä luvussa vertaillaan saksalaisten silloisia ja suomalaisia kirjoitusajankohdan huollon sekä selustan järjestelyperiaatteita.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1966-01-01

Viittaaminen

Pesonen, K. (1966). Saksalaisten yhtymien huollon ja selustan järjestelyt Lapissa ja Pohjois-Suomessa 1941-1944. Tiede ja ase, 24(24), 250–288. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47461

Numero

Osasto

Artikkelit