Armeijakunnan ja prikaatin esikuntiemme kenttäkelpoisuus

Kirjoittajat

  • Martti Suhonen Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Kenttäkelpoisuus, rmeijakunnan esikunta, prikaatin esikunta

Abstrakti

Artikkelin johdannossa käsitellään esikuntien toimintaa ja niiden merkitystä sekä todetaan, että luokkatiloissa toiminta sujuu, mutta maastossa siirtymissä korostuu välineistön "vanhanaikaisuus ja kömpelyys". Käsittelyssä rajataan pois esikuntien kokoonpanojen käsittely. "Sen sijaan on tarkoitus tutkia näkökohtia, jotka esikuntiemme nykyisissä kokoonpanoissa vaikuttavat niiden toimintaedellytyksiin maastossa ja joilla mahdollisia epäkohtia voitaisiin korjata. Erityisesti pyritään selvittämään, mitä sodankäynnin liikkuvuus esikunniltamme vaatii ja mitä siinä suhteessa olisi tehtävä ja tehtävissä." Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan armeijakunnan ja prikaatin esikunnan kokoonpanoa ja tehtäviä. Kirjoittaja toteaa, että "nykyaikaisien taistelun rytmi on tehnyt esikuntien toiminnan entistä vaativammaksi ja vaikeammaksi". Seuraavassa luvussa käsitellään esikuntien toimintaedellytyksiä ja tuodaan esille sen sijoittumista taistelukentällä, ryhmitystä maastoon sekä siirtymisen eri tekijöitä.
Kolmannessa luvussa, "Esikuntien kenttäkelpoisuudelle asetettavat vaatimukset ja mahdollisuudet niiden täyttämiseksi", käsitellään aluksi kenttäkelpoisuuden vaatimuksia ja nykyistä tilannetta. Esikuntiemme kenttäkelpoisuuden parantamismahdollisuuksia tarkasteltaessa käsitellään muun muassa työskentely-, ja majoitustilojen sekä kuljetuskysymysten ratkaisumahdollisuuksia. Esittelyssä ovat esimerkiksi asuntoperävaunujen, asuntovaunujen ja kuljetuspanssarivaunujen käyttömahdollisuudet. Yhdistelmässä muun muassa esitetään, että ainakin yhdelle armeijakunnan ja prikaatin esikunnalle hankittaisiin Taistelukoululla ja Sotakorkeakoululla kokeiltavaksi artikkelissa hahmoteltuja välineitä.
The article ends with a summary in English.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1967-01-01

Viittaaminen

Suhonen, M. (1967). Armeijakunnan ja prikaatin esikuntiemme kenttäkelpoisuus. Tiede ja ase, 25(25), 145–198. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47469

Numero

Osasto

Artikkelit