IV AK:n puolustusvalmistelut Pääasemassa ja vetäytyminen VKT-asemaan vuonna 1944

Kirjoittajat

  • J. K. Usva Pääesikunta

Avainsanat:

IV Armeijakunta, jatkosota, 1944

Abstrakti

Johdannon mukaan artikkelin tarkoituksena "on lähes yksinomaan sotapäiväkirjojen, muun arkistomateriaalin sekä haastatteluin saatujen tietojen perustella tarkastella armeijakunnan johtamistoimintaa puolueettoman kokonaisesityksen aikaansaamiseksi painopisteen ollessa puolustusvalmistelujen käsittelyssä. Taistelutapahtumia tuodaan esille vain siinä laajuudessa, kuin kokonaiskuvan saaminen edellyttää. " Loppupäätelminä pyritään "tekemään nykyistä armeijakunnan johtamista palvelevia johtopäätöksiä". Johdannossa kuvataan lähtöasetelma ja siihen johtaneet tapahtumat. Ensimmäisessä luvussa käsitellään puolustusvalmisteluja keväällä 1944, tarkastellen IV AK:n muodostamista ja tehtävää, puolustusvalmisteluja Pääasemassa ja taaemmissa asemissa. Lisäksi käsitellään puolustusaseman valintaa ja puolustussuunnitelmia 9.6.1944 ryhmityksineen ja taistelujaotuksineen.
Toisessa luvussa, "Puolustustaistelu Pääasemassa ja vetäytyminen VT-asemaan", käsitellään aluksi venäläisten hyökkäyssuunnitelmaa ja tiedustelutuloksia. Tämän jälkeen tarkastellaan kesäkuun Valkeasaaren kriisiä ja viivytystaistelua VT-aseman edessä. Yhteenvedossa tarkastellaan muun muassa eri osapuolien voimasuhteita. Seuraavat luvut käsittelevät puolustustaistelua VT-asemassa ja vetäytymistä VKT-asemaan. Viimeisessä luvussa, "Operaatioiden tarkastelu ja niistä saadut taktilliset kokemukset", käsitellään venäläisten hyökkäyssuunnitelman perusteita ja suomalaisten puolustusmahdollisuuksia sekä johtamista.
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1968-01-01

Viittaaminen

Usva, J. K. (1968). IV AK:n puolustusvalmistelut Pääasemassa ja vetäytyminen VKT-asemaan vuonna 1944. Tiede ja ase, 26(26), 98–159. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47477

Numero

Osasto

Artikkelit