Talvisodan suojajoukkotaistelut Karjalan kannaksella

Kirjoittajat

  • Pertti Kilkki Puolustusvoimat

Avainsanat:

Talvisota, suojajoukko, Karjalan kannas

Abstrakti

Artikkelin johdannossa todetaan, että talvisodan historiassa on piirteitä tai vaiheita, joita harvoin huomataan. "Eräs tällainen vaihe oli suojajoukkojen toiminta Kannaksella." Tutkimuksen tarkoituksena on "operatiivis-taktillisesti tarkastella tätä monessakin suhteessa varsin mielenkiintoiseksi osoittautunutta sodan vaihetta, selittää sen kulkuun vaikuttaneita tekijöitä sekä hakea viitteitä vastaavanlaisen operaation suunnittelulle tulevaisuudessa". Taistelutapahtumista esitettyjen puutteellisten tietojen takia, "on katsottu tarpeelliseksi myös luoda lyhyt katsaus taistelujen yleiskulkuun". Tutkimuksen päälähteenä on arkistomateriaali, mutta myös haastatteluilla on oma painoarvonsa. Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan suojajoukkojen käyttösuunnitelmia, niiden perusteita sekä niiden kehittymistä eri vaiheissa. Toisessa luvussa, "Suojajoukkotaistelut", käsiteltäessä joukkojen ryhmitystä ja tehtäviä, tuodaan ensin esille neuvostojoukot ja suomalaisten tiedot niistä ja sen jälkeen suojajoukkojen ryhmitys ja tehtävät. Luvun loppuosassa tarkastellaan yksityiskohtaisesti taistelutapahtumia sekä taistelujen lopputulosta ml. tappioluvut.
Kolmannessa luvussa tarkastellaan suojajoukkotaisteluja, kuvaten ensin taistelujen kehittymiseen vaikuttaneita tekijöitä, kuten voimasuhteita, linnoitteita, sulutteita sekä sääoloja. Tämän jälkeen selvitellään alueen käyttöä koskevassa osiossa vastuualueita, viivytyksen rakennetta sekä sivustojen ja saumojen järjestelyjä. Joukkojen käyttöä käsiteltäessä tuodaan esille tehtävät, voimien suuntaaminen ja reservien käyttö. Lopuksi tarkastellaan esimerkkien avulla johtosuhdejärjestelyjä. Yhdistelmässä muun muassa on koottu yhteen toteamuksia, jotka antavat viitteitä vastaavien operaatioiden suunnittelua varten tulevaisuudessa.
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1969-01-01

Viittaaminen

Kilkki, P. (1969). Talvisodan suojajoukkotaistelut Karjalan kannaksella. Tiede ja ase, 27(27), 100–157. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47486

Numero

Osasto

Artikkelit