Maahanlaskusotatoimi erityisesti huollon kannalta tarkasteltuna

Kirjoittajat

  • A. Maunula Puolustusvoimat

Avainsanat:

Maahanlasku, huolto, logistiikka

Abstrakti

Johdannossa todetaan, että lähdeaineiston rajallisuudesta johtuen tutkimuksessa on aihetta lähinnä käsitelty Yhdysvalloissa julkaistuista tai vastaavista kirjoituksista ja lehtiartikkeleista saatujen tietojen perusteella. Sotatoimen toteuttavana yhtymänä on tarkastelussa ROAD-maahanlaskudivisioona. Ensimmäisessä luvussa esitellään maahanlaskudivisioona ominaisuuksineen ja organisaatiokaavioineen, kiinnittäen muun muassa huomiota kenttätykistön ja ilmatorjunnan puutteisiin. Seuraavassa luvussa, "Maahanlaskusotatoimi", käsitellään tehtävää ja sotatoimen suoritusmahdollisuutta, kuvaten kolmeen osaan jaetun divisioonan toimintaperiaatteita. Seuraavana käsitellään maahanlaskuoperaation suunnittelua, kuten tarvittavaa aikaa, eri osasuunnitelmia, kohdealueen valintaa, tiedustelun järjestämistä, huoltotoimintaan liittyviä tekijöitä sekä sään ja talviolojen vaikutusta suunnitteluun. Luvun lopussa tarkastellaan operaation suoritusta eri osatekijöineen karttapiirroksin havainnollistettuna.
Viimeisessä luvussa käsitellään huoltotoimintaa, tarkastellen materiaalin porrastusta ja huoltojoukkojen käyttöä, materiaalin tarvetta sekä huollon tarvetta operaation aikana ml. materiaalitäydennys ja evakuointitoiminta. Artikkelin loppulauseessa muun muassa todetaan, että "Voimamme eivät riitä tällaisen operaation estämiseen, joten on löydettävä keinot maahan lasketun vihollisen toiminnan vaikeuttamiseen."
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1969-01-01

Viittaaminen

Maunula, A. (1969). Maahanlaskusotatoimi erityisesti huollon kannalta tarkasteltuna. Tiede ja ase, 27(27), 212–252. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47488

Numero

Osasto

Artikkelit