Pääteiden ja niiden suuntaisten panssariurien suluttamisesta

Authors

  • E. Puranen Puolustusvoimat

Keywords:

Pioneeritoiminta, suluttaminen, miinoittaminen

Abstract

Johdannossa todetaan, että "menetelmät, joilla suljemme suluttein nykyaikaisin välinein varustetun vihollisen todennäköisimmät etenemistiet, ovat kuitenkin vielä pääosin ratkaisematta." Lisäksi todetaan, että omia mahdollisuuksiamme on tarkasteltava toimintaolojen ja vihollisen toimintamahdollisuuksien perusteella. Kirjoituksen ensimmäisessä luvussa selvitetään toimintakenttä eli päätiestömme ja sen merkitys sotatoimille, käsitellen muun muassa tiestömme ominaisuuksia, tietiheyttä ja tiepituuksia. Tämän jälkeen tarkastellaan pääteiden suuntaisia panssariuria maamme eri osissa ja luvun lopussa näiden molempien edellä käsiteltyjen tekijöiden merkitystä sotatoimille. Johtopäätöksissä Lounais-Suomea pidetään tässä mielessä vaarallisempana alueena.
Toisessa luvussa käsitellään erilaisten sulutuskohteiden estearvoa ja niiden merkitystä nykyaikaiselle viholliselle. Tarkastelun perusteena on "varsin laaja maastontiedustelu". Pääteittemme sulutuskohteiden osalta tarkastellaan muun muassa niiden esiintymistiheyttä maamme eri alueilla. Kolmannessa luvussa, "Pääteiden ja niiden suuntaisten panssariurien nopeaan suluttamiseen soveltuvat menetelmät. Työvoiman ja -ajan, koneiden ja kalustojen sekä sulutusmateriaalin tarve", käsitellään otsikon mukaisesti hävittämisen, murrostamisen ja miinoittamisen erilaisia toiminatamahdollisuuksia muun muassa kirjoittajan omien kokeilujen perusteella. Lisäksi luvussa käsitellään suluttamismateriaalin varastointia rauhan aikana ja valmiutta kohotettaessa. Johtopäätöksissä todetaan useita eri tasoisia välineisiin ja menetelmiin liittyviä kehittämistoimenpiteitä. Viimeisessä luvussa käsitellään prikaatin, armeijakunnan ja sotilasläänin suluttamismahdollisuuksia ja niiden osuutta suunnittelussa sekä operatiivisen ja taktisen suunnittelun merkitystä suluttamisen kannalta. Yhdistelmässä esitetään erilaisia suosituksia toimintatapojemme ja välineistön kehittämiseksi.

There is summary in English at the end of the article.

Downloads

Published

1969-01-01

How to Cite

Puranen, E. (1969). Pääteiden ja niiden suuntaisten panssariurien suluttamisesta. Science and Weapon, 27(27), 253–319. Retrieved from https://journal.fi/ta/article/view/47489

Issue

Section

Articles