Piirteitä sotilaallisen johtamistaidon käsitteestä ja sisällöstä

Kirjoittajat

  • Hannu Särkiö Puolustusvoimat

Avainsanat:

Johtamistaito, sotilastoiminta, sotilas

Abstrakti

Kirjoittaja korostaa johdannossa, että muun muassa alueellinen taistelutapa usein eristettynä ja laajamittainen sissitoiminta asettavat upseerien johtamistaidolle uusia vaatimuksia. Hänen mukaansa "asiantuntijoiden käsitykset johtamistaidon olemuksesta ja sisällöstä vaihtelevat melkoisesti, ovat jopa toisilleen vastakkaisia". Artikkelissa "tarkastellaan johtamistaitoa käytännön kannalta, sellaisen kun se tulee esiin joukkojen johtamisessa". Ensimmäisessä luvussa, "Johtamistaidon käsite", tarkastellaan ensin johtamistaitoa ohjesääntöjemme valossa. Esimerkkinä on Kenttäohjesääntö I ja siinä oleva määrittely. Seuraavaksi käsitellään eräitä ulkomaisia käsityksiä johtamistaidosta. Luvun lopussa selvitellään johtamistaidon käsitteen määrittelyä ja päädytään määritelmään: "Johtamistaidolla ymmärretään taitoa saada johdettavat yksilöt ja organisaatiot toimimaan tarkoituksenmukaisesti asetetun tavoitteen saavuttamiseksi."
Seuraavassa luvussa tarkastellaan johtamistaidon päämäärää ja sen asettamia vaatimuksia käsitteen sisällölle. Yleisten perusteiden lisäksi luvussa käsitellään erilaisten tekijöiden valossa johtamista sodan ja rauhan aikana. Luvun lopussa esitetään johtamistaito ja sen koostumus kaaviollisena rakenteena. Artikkelin yhdistelmässä muun muassa todetaan, että "Puolustuslaitoksessa tapahtuvan koulutuksen kannalta näyttää tarkoituksenmukaiselta määritellä käsite laajaksi, sisältämään kaikki joukon johtamisessa väittämättömät tiedot, taidot ja henkilökohtaiset ominaisuudet."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1970-01-01

Viittaaminen

Särkiö, H. (1970). Piirteitä sotilaallisen johtamistaidon käsitteestä ja sisällöstä. Tiede ja ase, 28(28), 305–317. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47502

Numero

Osasto

Artikkelit