Puolustusvoimain liikekannallepanon oikeudellinen perusta

Kirjoittajat

  • Pentti Iivanainen Puolustusvoimat

Avainsanat:

Liikekannallepano, lainsäädäntö

Abstrakti

Johdannossa käsitellään laaja-alaisesti ja yleisellä tasolla liikekannallepanoa käsitteenä ja sen aikana tapahtuvia toimenpiteitä. "Nykyisessä yleisessä kielenkäytössä liikekannallepanoa ei ole rajoitettu käsittämään yksinomaan puolustusvoimien saattamista liikekannalle, vaan se sisältää tämän ohella myös maanpuolustuksen kaikkien alojen liikekannallepanon." "Tavoitteeksi tässä tutkielmassa on rajoituttu ottamaan puolustusvoimain liikekannallepanoa koskevien, positiivisten oikeutemme normien toteaminen, niiden sovellutusalojen tutkiminen sekä erityisesti perustuslain liikekannallepanoa koskevan menettelysäännöksen mahdollisen kehittämistarpeen tarkastelu."
Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan puolustusvoimien liikekannallepanokäsitteen sisältöä. Seuraavassa luvussa käsitellään historiallista taustaa vuodesta 1772 alkaen itsenäisyytemme ensimmäisiin vuosiin saakka. Neljännessä luvussa, "Puolustusvoimain liikekannallepanoa koskevat voimassaolevat oikeussäännökset", käsitellään yksityiskohtaisesti hallitusmuodon sekä asevelvollisuuslain ja -asetuksen sisältöä. Lopuksi tarkastellaan liikekannallepanoa edistävää lainsäädäntöä yleisesti ja liikekannallepanon suoritusedellytysten luomisessa. Yhdistelmässä todetaan esimerkiksi lainsäädännöllisiä kehittämistarpeita.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1970-01-01

Viittaaminen

Iivanainen, P. (1970). Puolustusvoimain liikekannallepanon oikeudellinen perusta. Tiede ja ase, 28(28), 318–347. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47503

Numero

Osasto

Artikkelit