Vuoden 1948 ystävyys-, yhteistoiminta- ja avunantosopimus suomalaisissa arvioinneissa

Kirjoittajat

  • H. Särkiö Pääesikunta

Avainsanat:

YYA-sopimus, Suomi

Abstrakti

Johdannon mukaan artikkelissa "tarkastellaan, miten sopimuksen sotilaallisten artiklojen merkitystä on suomalaisissa arvioinneissa painotettu suhteessa sopimuksen muihin osiin. Tarkastelun johteeksi on otettu puolueiden päälehtien ensisijaisesti pääkirjoituksissaan esittämät kannanotot, valtiovallan viralliset lausunnot sekä kirjallisuudessa julkaistut kommentit. Käsittelyssä on noudatettu poikkileikkaus-menettelyä poimien kannanotot viiden vuoden välein sopimuksen solmimisesta alkaen. Tästä rakenteesta on kuitenkin täydentävästi poikettu vuosien 1958 (Porkkalan vuokra-alueen palauttaminen, sopimuksen jatkaminen 20 vuodella) ja 1961 (Noottikriisi) kohdalla."
Seuraavassa luvussa käsitellään YYA-sopimuksen syntyä ja sopimusta tuoreeltaan tulkittuna. Porkkalan vuokra-alueen palauttamista ja YYA-sopimuksen jatkamista 20 vuodella 1995 käsittelevässä luvussa, tarkastellaan muun muassa palauttamisen taustoja. Samoin noottikriisiä käsittelevässä luvussa selvitellään kriisin taustoja ja sen aikaisia kannanottoja kriisiin. Vuosittaisten leikkausotantojen lisäksi tarkastellaan yhdeksännessä luvussa "suurta keskustelua" YYA-sopimuksesta 1968-70 ja erityisesti keskustelun sitä osaa, jossa on käsitelty puolustusvoimien tehtäviä sopimuksen valossa. Artikkelin yhdistelmässä muun muassa. todetaan, että "Sopimuksen sotilaspoliittista puolta on julkisessa keskustelussa käsitelty vähemmän ja pinnallisemmin kuin asian kansalliseen merkitykseen nähden voisi odottaa."
There is summary in English at the end of the article.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1972-01-01

Viittaaminen

Särkiö, H. (1972). Vuoden 1948 ystävyys-, yhteistoiminta- ja avunantosopimus suomalaisissa arvioinneissa. Tiede ja ase, 30(30), 35–74. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47518

Numero

Osasto

Artikkelit