Strategian tutkimuksen yleisestä problematiikasta ja metodiikasta

Kirjoittajat

  • M. Lappalainen Puolustusvoimat

Avainsanat:

Strategia, tutkimus, metodiikka

Abstrakti

Artikkelin johdannossa todetaan, että metodiikan kehittäminen on yhtä välttämätöntä ja arvokasta kuin varsinaisten tutkimustehtävien toteuttaminen. "Tämän selvityksen tarkoituksena on kiinnittää huomiota eräisiin strategian tutkimuksen keskeisiin kysymyksiin ja ongelmiin, tarkastella siihen liittyviä yleisiä metodisia kysymyksiä sekä pyrkiä kuvaamaan niitä metodeja, joiden voidaan potentiaalisesti katsoa soveltuvan strategian tutkimukseen. ... Voidaan ajatella myös niin, että tietty metodi, esimerkiksi delphimenetelmä, on laajahkossa strategian alan tutkimuksessa eräänlainen runkomenetelmä, johon tarpeen vaatiessa ja menetelmien sopivuuden salliessa kytketään vaikka peliteoreettisten mallien hyväksikäyttö."
Toisessa luvussa tarkastellaan strategian tutkimuksen yleisiä perusteita, käsitellen muun muassa strategiaa tieteellisen tutkimuksen kohteena ja tieteenä, alaan liittyviä tutkimusaloja, pyrkimyksiä ja ongelmia sekä epävarmuustekijöitä. Lisäksi tarkastellaan strategian tutkimukseen liittyviä analyysejä ja strategian tutkimuksen ajattelua helpottavia "ongelmakolmioita". Kolmas luku esittelee käytettävissä olevia menetelmiä ja yleisiä perusteita sekä niiden käyttöperiaatteita. Luvussa tarkastellaan muun muassa mallilähestymistapaa, tilanteiden etsimismetodia, skenaario- ja miljöötutkimusmenetelmää, kolmen tyyppivaiheen faktorianalyysiä, panos-tuotos analyysiä, Delphi-mentelmää, peliteoriaa sekä vuorovaikutusanalyysiä.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1973-01-01

Viittaaminen

Lappalainen, M. (1973). Strategian tutkimuksen yleisestä problematiikasta ja metodiikasta. Tiede ja ase, 31(31), 52–120. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47530

Numero

Osasto

Artikkelit