Suomen sodan 1941-1945 pataljoonan- ja patteriston komentajat

Kirjoittajat

  • P. Ripatti Puolustusvoimat

Avainsanat:

Suomen sodat 1941-45, komentajat, pataljoona, patteristo

Abstrakti

Artikkelin johdannossa selvitetään tutkimuksen tarkoitusta ja tutkimustapaa sekä menetelmää. "Tutkimustyö muodostaa osakokonaisuuden tutkimussarjasta, jossa aikaisemmin ovat ilmestyneet Olavi Sipposen ja Martti Suhosen ''Talvisodan komppanian- ja patterinpäälliköt" (WSOY 1963) sekä Pertti Kilkin "Talvisodan pataljoonan- ja patteristonkomentajat" (Tiede ja Ase N:o 30 1972)." Tutkimuksen keskeisiä kysymyksiä ovat olleet muuna muassa seuraavat: 1) Mitkä sosiaaliset edellytykset pataljoonan- ja patteristonkomentajilla oli tehtäviensä hoitamiseen? 2) Mitkä sotilaskoulutukselliset edellytykset pataljoonan- ja patteristonkomentajilla oli tehtäviensä hoitamiseen niin perus- kuin täydennyskoulutuksenkin osalta? 3) Mistä tehtävistä komentajat tehtäviinsä määrättiin ja mihin heidät siirrettiin? 4) Miten komentajat menestyivät tehtävissään?
Tutkimuskohteeksi on rajattu Suomen sodassa 1941-1945 rintamavastuussa olleet jalkaväkipataljoonat tai vastaavat sekä niitä välittömästi tukeneet kenttä- ja linnoitustykistön patteristot. "Tutkimukseen valittiin ositettua otantaa käyttäen 20 % kaikista komentajista siten, että eri pataljoona- ja patteristotyypit tulivat tasapuolisesti edustetuiksi. Näin saatiin tutkimuskohteiksi 122 jalkaväki- ja 40 tykistöupseeria."
Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan komentajien tehtäviä ja seuraavassa luvussa heidän sosiaalista taustaansa. kuten ikärakennetta, koulusivistystä, äidinkieltä jne. Kolmas luku käsittelee sotilaallista koulutusta ja menestymistä eri koulutus- tai kurssitasoilla. Seuraavassa luvussa käsittelyssä ovat komentajien tehtävät talvisodassa ja sotien välisenä aikana, jonka jälkeen tarkastelussa ovat komentajien tehtävät eri osatekijöineen jatkosodan aikana. Viimeisessä luvussa tuodaan esille hyvin menestyneen komentajan tuntomerkkejä. Tiivistelmässä todetaan muun muassa, että "Kadettikoulussa peruskoulutuksen saaneiden upseerien suhteellinen osuus Suomen sodan 1941-1945 pataljoonan- ja patteristonkomentajista oli merkittävästi suurempi kuin Talvisodan vastaavista komentajista."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1977-01-01

Viittaaminen

Ripatti, P. (1977). Suomen sodan 1941-1945 pataljoonan- ja patteriston komentajat. Tiede ja ase, 35(35), 118–178. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47572

Numero

Osasto

Artikkelit