Ohjusilmatorjunnan kehitykseen vaikuttaneet tekijät sekä kehitysvaiheet ja nykyiset käyttöperiaatteet

Kirjoittajat

  • A. Lappi Sotakorkeakoulu

Avainsanat:

Suomi, ohjusilmatorjunta, kehitys

Abstrakti

Artikkelin johdannon mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana on ilmatorjuntaohjuksia käytetty kolmessa sodassa ja niistä saadut kokemukset ovat merkittävästi vaikuttaneet kehitystyöhön. Kirjoittajan toteaa havainneensa, että ohjusilmatorjunnan kehitysvaiheista, kehitykseen vaikuttaneista tekijöistä eikä myöskään taktillisista käyttöperiaatteista ei ole laadittu yhtenäistä kirjallista esitystä edes ulkomailla. Tämä antoi hänelle syyn laatia nyt lyhennelmänä julkaistava tutkimustyö. "Lyhentäminen on kohdistunut painopisteellisesti niihin sotakokemuksiin, jotka ovat vaikuttaneet sekä ohjusilmatorjunnan syntyyn että kehitysvaiheisiin. Teknillistä kehitystä tarkastellaan vain pääpiirtein. Taktilliset käyttöperiaatteet pyritään selvittämään lähitulevaisuuden kehitysnäkymät huomioonottaen. Tutkimustyössä on perustana käytetty pääasiassa ulkomaista lähdekirjallisuutta."
Ensimmäinen luku käsittelee ilmatorjuntaohjusten syntyä ja toinen luku ohjusilmatorjunnan kehityksen syitä ja taustatekijöitä toisen maailmansodan jälkeen. Kolmannessa luvussa, "Ohjusilmatorjunnan kehitys toisen maailmansodan jälkeen", tarkastelussa ovat aluksi ohjusilmatorjunnan kehitystendenssit. Lisäksi tarkastellaan havaintoja ohjusilmatorjunnan kehityksestä eri maissa. Kohdemaita ovat Yhdysvallat, Neuvostoliitto, Englanti, Ranska, Ruotsi ja Sveitsi. Perusteiksi selvitetään sotakokemuksia Vietnamin ja Lähi-idän 1967 ja 1973 sodista. Viimeisessä luvussa käsitellään ohjusilmatorjunnan silloisia käyttöperiaatteita Yhdysvalloissa, Neuvostoliitossa, Ruotsissa, Englannissa ja Länsi-Saksassa. Loppusanoissa todetaan muun muassa, että" Kilpailu hyökkäyksellisen ilma-aseen ja puolustuksellisen ohjusilmatorjunta-aseen välillä jatkuu."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1977-01-01

Viittaaminen

Lappi, A. (1977). Ohjusilmatorjunnan kehitykseen vaikuttaneet tekijät sekä kehitysvaiheet ja nykyiset käyttöperiaatteet. Tiede ja ase, 35(35), 217–271. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47574

Numero

Osasto

Artikkelit