Panssariaseen ja panssarintorjunnan kehityksestä toisen maailmasodan jälkeen

Kirjoittajat

  • Jukka Knuutila Sotatieteenlaitos

Avainsanat:

Panssarivaunu, panssarintorjunta, kehittäminen

Abstrakti

Kirjoittaja toteaa artikkelin johdannossa panssariaseen säilyttäneen ydinaseista huolimatta keskeisen asemansa taistelukentällä. Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan maailmansodan kokemusten vaikutuksia ensimmäiseen panssarisukupolveen ja panssarintorjuntaan sekä kehitystä 1950-luvun puoliväliin saakka. Esittelyssä ovat Neuvostoliiton, Yhdysvaltojen, Englannin ja Ranskan asekalustot. Tekstiä täydentävät liitteinä olevat monisivuiset ominaisuustaulukot.
Toisessa luvussa käsitellään panssariaseen ja panssarintorjunnan teknistymistä sekä ensimmäisen polven panssarintorjuntaohjuksia. Käsittelyssä ovat edellä todettujen maiden kalustojen lisäksi Länsi-Saksan käytössä oleva asekalusto. Kolmas luku käsittelee edellä todetulla tavalla silloista panssariaseen ja panssarintorjunnan tilannetta ja tulevaisuudennäkymiä. Viimeisessä luvussa tarkastellaan lyhyesti johtopäätöksiä panssarivaunun ja panssarintorjunnan välisestä aseteknisestä kilvasta. Tietyin edellytyksen todetaan panssarintorjunnan olevan kilvassa voitolla.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1978-01-01

Viittaaminen

Knuutila, J. (1978). Panssariaseen ja panssarintorjunnan kehityksestä toisen maailmasodan jälkeen. Tiede ja ase, 36(36), 123–185. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47585

Numero

Osasto

Artikkelit