Elintarvikkeet ja energia: Saatavuus ja riittävyysongelmia

Kirjoittajat

  • Mauri Rötsä Sotatieteen laitos

Avainsanat:

Elintarvikkeet, energia, riittävyys, saatavuus

Abstrakti

Johdannossa todetaan väestönkasvun ja energian kulutuksen räjähdysmäisen kasvun olevan vallitseva kehityspiirre. Kirjoittaja toteaa rajoittuvansa etupäässä 1980-luvun näkymiin ja 1990-luvun yleispiirteisiin odotuksiin. "Tämä tehdään keskittyen kulutuksen, tuotannon ja riittävyyden pääpiirteisten kehitysennusteiden hahmottelemiseen." Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan väestökasvua ja sen ennusteita maapallon eri osissa. Toisessa luvussa, "Elintarvikkeet", käsitellään ensin yleisnäkymiä eri maanosissa ja sen jälkeen erikseen viljantuotantoa sekä kiteytetään käsittely päätelmissä.
Artikkelin pääpaino on seuraavassa energiaa käsittelevässä luvussa. Siinä tarkastellaan eri energiamuotoja, tuotantoa, kulutusta ja riittävyyttä sekä yksityiskohtaisemmin lähivuosien öljynäkymiä. Artikkelin yhdistelmässä kirjoittaa muun muassa toteaa, että "Maapallon toinen energiakriisi on uhkaamassa jo tämän vuosisadan loppupuolella." Artikkeliin sisältyy useita tilastollisia taulukoita.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1979-01-01

Viittaaminen

Rötsä, M. (1979). Elintarvikkeet ja energia: Saatavuus ja riittävyysongelmia. Tiede ja ase, 37(37), 18–54. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47592

Numero

Osasto

Artikkelit