Merisodan operaatiotaitoon ja taktiikkaan vaikuttavia kehityspiirteitä erityisesti Itämeren piirissä

Kirjoittajat

  • Osmo Tuomi Merivoimien Esikunta

Avainsanat:

Merisota, Itämeri, operaatiotaito ja taktiikka

Abstrakti

Artikkelin johdannon mukaan merivoimien käyttöperiaatteet ovat sidoksissa kulloiseenkin tekniikan tasoon. "Tämän vuoksi kehityspiirteiden perusteita etsittäessä huomattava paino onkin teknisen muutoksen suunnan ja nopeuden määrittämisessä." Tarkastelussa on kaksi kysymystä: Kuinka nopeasti tekninen kehitys uudistaa laivastoja ja mitkä ja millaiset tekniset parannukset saavat aikaan näkyviä muutoksia operaatiotaidossa ja taktiikassa?
Kirjoittajan mukaan operaatiotaitoon ja taktiikkaan vaikuttavat aina myös maantieteelliset ja maastolliset tekijät. Tämän johdosta "esitykseen sisältyy Itämeren olosuhteiden merkityksen tarkastelua eri yhteyksissä". "Koska meillä sukellusveneitten puuttuessa yleinen tietämys asiasta lienee heikompi kuin muun kaluston osalta, on sukellusvenekysymykselle tässä esityksessä annettu melko suuri paino." Kirjoittajan mukaan artikkelin lopussa tehdään johtopäätöksiä siitä, "mihin suuntaan laivastojen kokoonpanot, operaatiotaito ja taktiikka ovat muuttumassa". Rajauksena on todettu, että esitys käsittelee piirteitä, joilla saattaa olla vaikutusta meidän merelliseen puolustukseemme. Vertailun vuoksi muutamissa kohdin viitataan kuitenkin alueisiin, jotka konkreettisesti koskevat vain valtameriolosuhteita.
Artikkelin alkupään kolmessa ensimmäisessä luvussa tarkastellaan laivastojen uudistumisnopeutta päätösprosesseineen, vaikutusta omaavien teknisten muutosten luonnetta ja ajankohtaista teknistä kehitystä. Viimeisessä luvussa esitellään kokoonpanoja sekä operaatiotaitoa ja taktiikkaa ml. esimerkiksi aseiden käyttötaktiikka ja maihinnousun torjunta.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1980-01-01

Viittaaminen

Tuomi, O. (1980). Merisodan operaatiotaitoon ja taktiikkaan vaikuttavia kehityspiirteitä erityisesti Itämeren piirissä. Tiede ja ase, 38(38), 8–39. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47601

Numero

Osasto

Artikkelit