Humanitaarisen oikeuden säännökset sodassa

Kirjoittajat

  • Esko Nieminen Puolustusvoimat
  • Tapio Löppönen Puolustusvoimat

Avainsanat:

Humanitaarinen oikeus, sota

Abstrakti

Artikkelin johdannossa käsitellään muun muassa sotien esiintymistiheyttä. "Sodan olemassaolo on siis tunnustettu tosiasia aikanamme ja ilmeisesti vielä monien sukupolvien ajan. Yhä laajemmin alkaa myös olla hyväksytty se tosiasia, että täysin säännöstelemättömänä taisteluna se aiheuttaa vakavia haittoja molemmille puolille." Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan sodan inhimillisyysperiaatteita ja niiden taustoja. Siinä käsitellään humanitaaristen oikeuksien päämäärä ja kohdealuetta, inhimillisyyttä Vanhan testamentin valossa ja inhimillisyyden tienviittoja. Lisäksi tarkastellaan säännöksien kansainvälistymistä ja täsmentymistä, toisen maailmansodan vaikutuksia, sopimus- ja tapaoikeutta sekä Geneven lisäpöytäkirjoja.
Toisessa luvussa käsitellään humanitaarista oikeutta Suomen oikeussäännösten valossa. Kolmannessa luvussa käsitellään yksityiskohtaisesti rikoslain 13 luvun 1 momentin sisältöä. Neljännessä luvussa, "Ihmisoikeuksien loukkaaminen", tarkastellaan muun muassa säännöksen soveltamisalaa, loukkausrikoksia. Viimeisessä luvussa selvitetään sopimusten noudattamista, eri maiden varaumia niiden suhteen sekä säännösten koulutusta.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1980-01-01

Viittaaminen

Nieminen, E., & Löppönen, T. (1980). Humanitaarisen oikeuden säännökset sodassa. Tiede ja ase, 38(38), 40–88. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47602

Numero

Osasto

Artikkelit