Suomen sodissa 1939-1945 ansioituneiden rintamakomentajien henkilökohtaisesta johtamistavasta saatavat opetukset

Kirjoittajat

  • Kaarle Ruutu Kadettikoulu

Avainsanat:

Johtaminen, rintamakomentaja, Suomen sodat 1939-1945

Abstrakti

Johdannon mukaan tutkimuksen kohteena on ansioituneiden rintamakomentajien henkilökohtainen johtamistapa. Artikkelissa ei käsitellä sotahistoriaa eikä johtamista taktiikan tai operaatiotaidon kannalta. "Johtamistaidon osalta tutkimus on painottunut
esimiestaidon ja sen yksilöllisten piirteiden selvittämiseen. Tarkoituksena on löytää yksilölliset piirteet ja ominaisuudet ansioituneiden komentajien johtamistavasta, kuvata ne esimerkein sekä löytää ohjeet ja opit, joita nykyisinkin voidaan käyttää hyväksi." Kirjoittajan oletuksena on, että komentajan osuus hengen luomisessa on keskeinen. Tutkimuksen tavoitteena on löytää perusteita komentajien kouluttamiseen. "Erityisesti päämääränä on saada esiin ne johtamistavan piirteet, jotka antavat uskoa suomalaisen komentajan kykyyn johtaa joukkoaan vaikeissa taisteluissa."
Kirjoittajan mukaan tutkimuksessa pidetään ansioituneina rintamakomentajina niitä, joiden tehtävät olivat sodan kuluessa muuttuneet vaativammaksi tai niitä, joiden joukko oli toistuvasti menestynyt tehtäviensä täyttämisessä. "Lisäksi kriteerinä ovat palkitsemiset kuten ylennykset ja kunniamerkit, joista tärkeimpänä on komentajatehtävässä ansaittu Mannerheim-risti." Tutkimuksessa rajoitutaan vain jalkaväen komentajiin. "Työn painopiste on rykmentin ja divisioonan komentajissa, koska heidän toiminnastaan saataneen perustelluimmat opit nykyisen perusyhtymän ja armeijakunnan komentajia varten." Ajallisesti tutkimuskohteina olivat sodan 1941-1945 ansioituneet rintamakomentajat.
Ensimmäisessä luvussa hahmotellaan rintamakomentajien johtamistoiminnan perusteita. Toisessa luvussa käsitellään havaintoja talvisodan rintamakomentajien henkilökohtaisesta johtamistavasta. Kolmas luku muodostaa artikkelin painopisteen, käsitellen jatkosodan komentajien johtamistapaa erilaisten kriteerien valossa. Viimeisessä luvussa tuodaan esille komentajien johtamistavasta saatavia opetuksia.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1980-01-01

Viittaaminen

Ruutu, K. (1980). Suomen sodissa 1939-1945 ansioituneiden rintamakomentajien henkilökohtaisesta johtamistavasta saatavat opetukset. Tiede ja ase, 38(38), 89–124. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47603

Numero

Osasto

Artikkelit