Ilmatorjuntaohjusten tarve ja käyttö oloissamme

Kirjoittajat

  • Kalervo Sipi Puolustusvoimat

Avainsanat:

Ilmatorjuntaohjukset, tarve, käyttö

Abstrakti

Johdannossa todetaan, että Suomi siirtyi ilmatorjunnassa ohjuskauteen 1978, kun maahamme saatiin ensimmäiset ohjukset. Artikkelissa tarkastellaan ilmatorjuntaohjusten tarvetta ja käyttöä oloissamme. Asejärjestelmät ja tekniset yksityiskohdat on rajattu käsittelyn ulkopuolelle. Ensimmäisessä luvussa, "Ohjusilmatorjunta", esitellään aluksi alue-, kohde- ja lähi-ilmatorjuntaohjustyyppejä. Tämän jälkeen tarkastellaan niiden taisteluominaisuuksia, ryhmitystä ja tulialueita ja organisointikysymyksiä.
Toisessa luvussa käsitellään ohjusilmatorjunnan tarvetta oloissamme. Tarkemmin käsitellään ilmauhkaa, maasto- ja sääoloja ja tarvetta kohdetyypeittäin. Johtopäätöksissä todetaan muun muassa, että kenttäarmeijamme suojaaminen edellyttää useiden eritasoisten ammus- ja ohjusilmatorjuntajärjestelmien käyttöä. Kolmannessa luvussa käsitellään ohjusilmatorjunnan käyttöä oloissamme. Siinä esitellään ohjusjärjestelmien yleisten perusteiden lisäksi taktiikkaa ja taisteluteknisiä käyttöperiaatteita. Loppusanoissaan kirjoittaja toteaa muun muassa, että meiltä puuttuvat kokonaan kohdetorjuntaohjukset ja korkealle ulottuvan kaluston osalta on myös määrällisiä puutteita.

Tiedostolataukset

Julkaistu

1982-01-01

Viittaaminen

Sipi, K. (1982). Ilmatorjuntaohjusten tarve ja käyttö oloissamme. Tiede ja ase, 40(40), 54–78. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47626

Numero

Osasto

Artikkelit