Katsaus peliteorioihin

Kirjoittajat

  • O. Hellman

Avainsanat:

Peliteoriat, katsaus

Abstrakti

Johdannon mukaan matemaattisia menetelmiä käytetään usein päätöksenteon tukena." Sotilaallisissa ja poliittisissa sovellutuksissa vastapuolen reagointi tulee arvioida ja ottaa huomioon jo omaa toimenpidettä suunniteltaessa." Peliteorioiksi kutsutaan kirjoittajan mukaan sellaisia matemaattisia teorioita, jotka pyrkivät auttamaan päätöksenteossa silloin, kun mukana on kaksi tai useampia osapuolia, joiden edut ovat ristiriidassa keskenään. "Peli teorian käsitteistöön ja ajattelutapaan tutustuu parhaiten matriisipelin yhteydessä. Peliteoria alkoi kehittyä toisen maailmansodan aikana juuri matriisipelistä." Johdannon mukaan artikkelissa tarkastellaan ensin verraten pitkään matriisipeliä. "Pääpaino pannaan käsitteiden selvittämiseen ja lähtökohtien arvostelemiseen. Tämä on mahdollista turvautumatta siihen pisimmälle menevää matemaattista koneistoa soveltavaan metodiikkaan, joka on modernin peli teorian alan kirjan lukijaa vastassa jo lähes ensimmäisellä sivulla."
Matemaattisen mallinnuksen ja esimerkkien myötä tarkastelussa ovat ensin matriisipelit ja yleistetyt matriisipelit. Tämän jälkeen käsitellään pelejä, joissa pelaajien intressit eivät ole täysin vastakkaiset. yhteistoimintapelejä, monivaiheisia pelejä ja differentiaalipelejä. Loppusanoissaan kirjoittaja muun muassa toteaa, että "Koska sotilaalliset sovellutukset, joita varmasti on runsaasti, pysyvät salaisina, ei peliteorioiden sovellutusten menestyksestä voitane paljoakaan lukea kirjallisuudesta."

Tiedostolataukset

Julkaistu

1982-01-01

Viittaaminen

Hellman, O. (1982). Katsaus peliteorioihin. Tiede ja ase, 40(40), 188–211. Noudettu osoitteesta https://journal.fi/ta/article/view/47630

Numero

Osasto

Artikkelit